Raşitizm Hastalığı Nedir?
Raşitizm hastalığı, genellikle aşırı ve uzun süreli D vitamini eksikliği, nedeniyle kemiklerin yumuşaması zayıflaması durumuna verilen bir hastalık ismidir .Bu hastalık özellikle çocuklarda ve bebeklerde görülmektedir. Raşitizm hastalığı D vitamini eksikliğinden meydana gelmektedir. D vitamini her insanın ihtiyaç duyduğu Temel vitaminlerden birisidir. D vitamini, vücudun gıdalardan kalsiyum ve fosfor emmesine yardımcı olur. Yeterli miktarda D vitamini olmadığı hastanın kemiklerinde uygun ve sağlıklı kalsiyum fosfor seviyelerine korumayı zorlaştırır. Gelişme çağında olan çocuklarda raşitizm hastalığına neden olmaktadır.
Raşitizm Hastalığı Belirtileri ?
* Raşitizm hastalığı belirtileri çocuğun büyümedeki gecikmesi ,
* Diş yapısı bozuklukları dişlerde çürüme geç çıkan dişler ,
* Kas güçsüzlüğü
* Gövdeye göre kafatasının daha büyük olması ,
* Çarpık eğri bacaklar dizlerin birbirine bakması gibi,
*Kemiklerin yumuşaması olduğu için iskelet bozukluklarına ve deformasyon oluşabilir ,
* Raşitizm hastalığı ,D vitamini eksikliğine dayandığı için ve daha çok çocuklarda görülen bir hastalık, olduğu için doktorun muayene kontrolünde ortaya çıkabilmektedir.
Raşitizm Hastalığı Tedavisi?
* Raşitizm hastalığı tedavisi ,aslında çocuklarımızı ne kendimiz olmak üzere vücudumuzun D vitamini ihtiyacını karşılamak ,için sabah saatlerinde 10-11 , civarları 15-20 dakika güneşte kalmamız bize yetecektir .Tenleri koyu renkte olan çocukların ise biraz daha fazla kalmaları uygundur .Çünkü güneş ışığı insan cildine vurduğu zaman D vitamini üretmektedir. Cilt kanseri gibi hastalıklardan korunmak amacıyla bazı kozmetik krem kullanan kişiler ,güneş ışığına maruz kaldığında güneş ışığına engel olan kozmetik ürünleri D vitamini sentezini azaltmaktadır.
* D vitamini bazı besinlerden de sağlayabiliriz. bunlar yumurta sarısı, uskumru, somon gibi yağlı balıklardır. Balık yağı ayrıca d vitamini içeren gıdalardandır. Süt ,tahıl, meyveler ve yiyecekler bulunmaktadır ,D vitamini eksikliğini bu ürünlerden sağlanmıyorsa ,doktor kontrolünde de D vitamini takviyesi alabiliriz . Uzman doktorlara danışmadan kendi kendimize D vitamini kullanmak yanlıştır. Her zaman uzman doktorlara danışmadan hareket etmeyelim .