Pilor Stenozu Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Bebeklerde şiddetli kusma, sebeplerinden biri olan bu rahatsızlığın, teşhis edilmesi ile birlikte acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Pilor stenozu diğer bir adıyla pilor darlığı süt çocukluğu döneminde görülen nadir ama bir o kadar da tehlikeli bir hastalıktır. Pilor darlığı ile dünyaya gelen bir bebek, doğumdan sonraki ilk günlerde normaldir ve iyi beslenir. Normal olan kusması, gün geçtikçe daha şiddetlenir, şiddetlenen kusmalar zamanla giderek artar ve basınçlı, fışkırır bir hale gelir. Kusmalara bağlı olarak, vücutta su ve tuz kaybı görülmesi muhtemel olan şeylerdir.
Pilor Stenozu Nedir ?
Pilor darlığı, midenin çıkış bölgesi olan pilor kısmında görülen darlıktır. Bu hastalıkta normal şartlarda midede bulunan gıdalar pilor içinden, ince bağırsağa geçmelidir. Fakat pilor bölgesindeki düz kaslarda oluşan kalınlaşma sonucu daralma meydana gelir ve midedeki gıdalar pilor içinden geçip bağırsağa akamaz.
Bu hastalığın görülme sıklığı her 1000 canlı doğumun1 ile 3’ ü arasındadır. Hastalığın doğan ilk erkek bebeklerde görülme olasılığının sonradan doğacak olan kardeşlere göre 4 kat daha daha fazla olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir. B ve O kan grubuna sahip bebeklerde bu hastalığın görülme olasılığı daha fazladır, bunun sebebi ise hala daha bilimsel olarak çözülememiştir.
Bu sorun bebek dünyaya geldikten sonra, ortalama 3 ya da 5 hafta içinde kendini belli eder.
Pilor Darlığı Belirtileri Nelerdir ?
Bebek reflüsü gibi görünen kusma, zaman içinde bebeğin fışkırır bir şekilde kusma halini alır. Fışkırır şekilde kusmak bebeklerde pilor stenozu olduğunun en önemli belirtisi olarak bilinir. Fakat bu konuda belirtili olan durum, kusmukta safra bulunmamasıdır. Şayet kusmukta safra var ise pilor darlığı haricinde, farklı bir problem söz konusudur. Bunun dışında bu hastalığın birden fala belirtisi vardır, bu belirtilerden bazıları şunlardır;
- Dehidrasyon yani sıvı kaybı
- Mide kasılmaları
- Oldukça küçük ve kuru dışkı
- Kusmuk içinde görülen kanama izleri
Pilor Stenozu Hastalığı Teşhisi
Bebeğin fışkırarak kusması durumunda, hızlı bir şekilde doktora başvurulmalı. Ardından doktor tarafından bazı kan tahlilleri yapılır ve kaybedilen besin değer oranlarına bakılır. Sonrasında pilor kasının kalınlığı ve uzunluğu, bu teşhiste en önemli kısımdır, bunu öğrenebilmek için karın ultrasonu çekilir ve ayrıca mide bağırsak grafisi de doktor tarafından incelenebilir. Yapılan tüm bu tetkik ve incelemelerin sonunda, varolan sorun tespit edilip, uygun tedavi için gereken hazırlıklara başlanır.
Pilor Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Hastalığın kesin olarak yok edilebilmesi için uygun olan tek tedavi yöntemi ameliyattır. Bebeğin pilor darlığı ameliyatı öncesinde, kaybettiği kan ve besin değerlerini geri kazanabilmesi için, buruna takılan bir tüp yardımıyla yapay olarak beslenmesi sağlanır. Yapılan bu işlemin ardından bebek, ameliyat için uygun hale gelir.
Ameliyatta kalınlaşıp daralma gösteren pilor kasları belirli kısımlarından ayırılır ve darlık genişletilerek stabilize hale getirilir. Bu ameliyat hastalığın dercesine göre, açık olarak veya laparoskopi yöntemi ile yapılabilir.
Pilor Stenozu Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekeneler
Bu ameliyat sonrasında, ameliyat olan bebek 6 ve 8 saat içerisinde beslenmeye başlar, uygun görülmesi halinde serum yoluyla da beslenme yapılabilir. Pilor stenozu operasyonu sonrasında, 24 veya 48 saat içinde bebek, tam beslenmeye geçebilir. Fakat bu beslenme doktor gözetiminde ve uygun görülen miktarlarda olmalıdır. Doktorun izni dahilinde, bebek ortalama 3 gün içinde taburcu edilebilir.
Bebek için pilor stenozu son bulduktan sonra, taburcu olunmasının ardından 1. hafta içerisinde banyo yaptırılması uygundur.