Molluskum Kontagiozum Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Molluskum Kontagiozum Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Molluskum Kontagiozum hastalığının tanımı; insanlarda görülen bir tür deri hastalığı olarak yapılmaktadır. Farklı yollar ile bulaşan hastalık, bir virüs hastalığı olarak bilinmektedir. Bu tanımdan hareketle anlaşılabilen hastalığın isim olarak halk arasında bilinmediği gözlemlenmektedir.

Molluskum Kontagiozum hem temas yoluyla hem de cinsel birliktelik yoluyla bulaşabilmektedir. Fakat hijyensiz ortamlarda, sıcak iklimlerin virüs çoğalmasını etkilemesi ile bazı bölgelerde daha yoğun bir şekilde görülebilmektedir.

Tedavisi olan bir hastalık olması sebebiyle büyük riskler içermemekte fakat tedavi sürecine kadar bulaşma tehlikesinden ötürü erken teşhis ve tanının önemli olduğu uzmanlar tarafından paylaşılmaktadır.

Molluskum Kontagiozum Nasıl Bulaşır?

Molluskum Kontagiozum hastalığının bulaşıcılığı, tensel ya da cinsel temaslar sonucu olabilmektedir. Bu hastalığın bulaşma yolları şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Fiziksel temas yoluyla bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
  • Bir eşya ya da nesne üzerinde yerleşmiş virüs olduğunda, nesneler üzerinden de bulaşabilmektedir.
  • Cinsel birliktelik esnasında bulaşabilir.
  • Hijyen içermeyen nesnelere dokunmak ve bu ortamlarda bulunmak

Molluskum Kontagiozum Belirtileri Nelerdir?

Molluskum Kontaggiosum hastalığını anlamanın yolları, hastalık ile ilgili olarak ortaya çıkan belirtilerin takip edilmesi ile sağlanmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Deri üzerinde oluşmaya başlayan küçük kırmızı noktalar
  • Oluşan lekelerin kaşıntılı olarak büyümesi
  • Koltukaltı, genital bölge ya da kasıklarda görülen lekelenmeler
  • Kaşıntı durumunda kanamalar oluşturan lekeler

Tüm bu belirtiler, Molluskum Kontagiozum hastalığının bulaşmasının ardından ortalama 2 hafta içerisinde görülmeye başlanmaktadır. Tüm belirtilerin ortaya çıkması 6 aya kadar sürebilmektedir. Bu zaman diliminin öncesinde bir doktora başvurmak, hastalığın başka bireylere de bulaşmasını engelleyecektir.

Molluskum Kontagiozum Tedavi Yöntemleri

Molluskum Kontagiozum hastalığında uygulanan tedaviler, çoğunlukla hastalığın kendi kendine geçmesi sebebiyle ertelenmektedir. Fakat hastalığın bulaşıp pek çok insana yayılması, tedavi süreçlerini uzattığı gibi farklı risk durumlarının da ortaya çıkmasına sebebiyet verebilmektedir.

Tedavi yöntemleri uygulanırken, krioterapi ya da freezing adı verilen dokuların dondurulmasına yönelik tedavi şekline öncelik verilmektedir. Bu işlem sayesinde oluşan lekeler ya da yaralar yok edilebilmektedir.

Bazı sabunların kullanımı da bu yaralar için etkili bir çözüm olarak bilinmektedir. Örneğin Povidone iyodin isimli sabun, eczanelerde satılmakta ve bu lekelenmeler için özel içerikler sunmaktadır.

Tüm bu tedavilerin yanı sıra farklı hastalıklarla etkileşim halinde olan virüslerin yok edilmesi için çeşitli ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar, farklı tedavi durumları için özel olarak belirlenmekte ve çok fazla değişkenlik göstermektedir.

Günümüzde yaygınlaşan lazer ışınlarıyla tedavi etme işlemi bu hastalık için de kullanılmaktadır. Tedavi yöntemi için lazer uygulaması tercih edildiğinde daha pahalı bir tedavi yönteminin seçilmiş olduğu belirtilmektedir.

Molluskum Kontagiozum Hastalığından Korunma Yolları

Molluskum Kontaggiosum hastalığının bulaşmasını önlemek, adına bazı ipuçları bulunmaktadır. Bu ipuçları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Molluskum Kontagiozum hastalığı tanısı alan hastalarla yakın temasta bulunmamak
  • Kişisel hijyene önem vermek, toplu alanlarda vakit geçirdikten sonra mutlaka elleri yıkamak
  • Bu hastalığın bulaştığı kişilerin yaralı bölgeleri sarmaları gerektiğini belirtmek
  • Kıyafet ve havluların hijyeninden emin olmak, bir başkasının kullanım durumunda dezenfekte etmeden kullanmamak
  • Bağışıklığı güçlendirmek adına takviye gıdalar almak
  • Hastalık belirtilerinin görülmesinin ardından zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmak
  • Tedavi süreçlerini kesintisiz sürdürmek
  • Alınan tedavilerin uzman onayı olduğundan emin olmak, farklı kişilerin kullandığı ilaçlar ile tedavi başlatmamak
  • Hastalık lekelerinin bulunduğu bölgelerde kaşıma yapmamak, bu lekelere dokunulduktan sonra başka yere temas etmemek

Tüm bu öneriler dışında bazı durumlarda farkında olmadan bu virüsün bulaşma durumu oluşmuş olabilir. Bunun için erken tedavi başlatılması, iyileştirici etkileri arttıracaktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.