Krabbe Hastalığı Nedir?

Krabbe Hastalığı Nedir?

İnsanoğlu yaşadığı süreç ve zamana bağlı olarak gelişen teknoloji ile beraber sürekli olarak yeni sağlıksal sorunlar ile tanışmaktadır. Nitekim bu eksende ismi pek nadir olarak bilinse veya duyulsa bile etkili ve ölümcül olarak bilinen hastalıklardan biri de Krabbe hastalığıdır. İşte bu eksende krabbe hastalığı nedir? Diye bir soru akımıza takılmakla beraber bu hastalığın oluşum sebebleride buna bağlı olarak aklımızı kurcalamaktadır.

Krabbe hastalığı vucudun içinde bulunan sinir hücrelerinin tamamen korunmasını ve zarar görmesini engelleyen miyelin zarının vucuda bağlı olarak galaktozaminidaz enziminin üretilememesi nedeniyle oluşmaması veya zayıflaması sonucu ortaya çıkmaktadır. Nitekim galaktozaminidaz’ın üretilmemesi nedeniyle miyelin enziminin zayıflaması ile krabbe hastalığı ortaya çıkmaktadır. Genetik olan ve aileden gelen bu hastalık genel olarak sinir hücrelerinin etrafında bulunan miyelin zarının sinirleri koruyamaması nedeniyle insanın metabolizmasının zarar görmesi ile başlarken, ölümcül riskide bulunan bir hastalıktır.

 Krabbe Hastalığının Tedavisi

Kalıtsal bir hastalık olan krabbe hastalığı tedavisi birçok açıdan zor olan bir hastalıktır. Hekimler ve uzmanlar tarafından net bir şekilde henüz bir tedavi şekli belirtilmemekle beraber, hastalığın azaltılması ve risklerinin azami seviyeye indirgenmesi amacıyla bazı yöntemler uygulanmaktadır.

İşte bu eksende bu uygulamaların başında Kemik ilik nakli gelmektedir. Yapılan kemik iliği naklinde hastalığın belirti ve başlangıç aşaması teşhislerinin konulması ile beraber yapılacak olan ilik nakli daha uygun olmakta ve etkili olabilmektedir. Bulunan iliğin hastanın biyolojik olarak kan bağının olduğu ve uyuşmanın sağlanması ile ilik nakli yapılarak en azami dereceye indirgenmeye çalışılmaktadır.

Hastalığın tedavisinde ve etkilerinin azaltılmasında uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise kök hücre adı verilen ve göbek kordon kanından alınan hücreler ile yapılmaktadır. Yapılan kök hücre nakli ve ardından hastada norolojik olumsuzlukların azaldığı gözlemlenmektedir. Krabbe hastalığında uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise fizik tedavi olup, yapılan fizik tedavi ile var olan miyelin liflerinin hastalığa karşı azda olsa daha fazla dayanabildiği belirtilmektedir. Nitekim ilaçlı tedavi olarak bilinen Antikonvulsanalar da hastalıkta oluşan nöbet geçirme durumlarını azaltmakta ve azda olsa etkili olabilmektedir.

Krabbe Hastalığı Kimlerde Görülür?

Krabbe hastalığı kalıtsal bir hastalık oluşu nedeniyle her bireyde oluşma durumu olmayan bir hastalıktır. Lakin bu eksende krabbe hastalığı kimlerde görülür diye baktığımız zaman genetik olarak aileden gelen bu hastalığın aynı şekilde çocuklara geçtiği görülmektedir. Anne ve baba geninde bulunan bu hastalığın çocuğa geçme durumu %25 gibi bir olasılıktır. Dünya çapında ise genelleme yapıldığı zaman İskandinav kökenli bir hastalık olduğu ve o bölgelerde daha yoğun olduğu tespit edilmiştir.

Krabbe Hastalığı Nasıl Geçer Bitkisel Tedavi Yöntemi

İnsanoğlu kendi yaşamında yakalandığı veya çevresinde olumsuz bir hastalıkla karşılaştığı taktirde ilk olarak bu hastalığın nedenini ve sonuç olarak nasıl geçeceği üzerinde durmaktadır. İşte bu eksende krabbe hastalığı nasıl geçer bitkisel tedavi yöntemi nedir. Konuları üzerinde yapılan inceleme ve çalışmalara baktığımız zaman yapılan çalışmalar ekseninde hastalığı kökten çözen bir tedavi yöntemine rastlanılmamıştır.

Lakin buna karşın hastalığın norolojik etkilerini azaltmaya yönelik kök hücre nakli, ilik nakli ilaçlı tedavi ve fiziksel tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bitkisel bazda duruma bakıldığı zaman da aynı şekilde herhangi kalıcı ve iyileştirici bitkisel tedavi durumu bulunmayan bir hastalıktır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.