Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım, Belirtileri Nelerdir?
Hamile olduğunu anlamanın yolları, öncelikle regl döngüsünün zamanında başlamamış olması ile ilgilidir. Ortalama 28 günde bir oluşan döngünün gecikmesi, eğer cinsel birliktelik yaşandıysa hamilelik durumuna işaret edebilmektedir.
Regl döngüsü dışında hamilelik belirtileri şu şekilde takip edilmektedir:
- Öncelikle regl döneminde gecikme olduğu tespit edilmelidir.
- Mide bulantısı ve baş dönmesi belirtileri birlikte görülmektedir.
- Göğüs ve çevresinde hassasiyet, sancı türünde ağrılar oluşabilmektedir.
- Duygu durumda ani değişiklikler oluşabilmektedir. Hamilelik dolayısıyla hormon değişikliği olması duygu durumunu da doğrudan etkilemektedir.
- Kanamalar küçük de olsa görülebilmektedir.
- Gebelik sürecinin başlarında aş erme belirtisi görülebilir. Fakat bu belirti diğer belirtiler olmaksızın çok ayırt edici değildir.
- Kramp oluşumlarına özellikle kasık bölgelerinde rastlanmaktadır.
- Ödem oluşumu hamilelik sürecinin önemli göstergeleri arasında yer almaktadır.
- Şişkinlik ve dolayısıyla sindirim sisteminde zorlanma oluşabilmektedir. Kabızlık ve hemoroit gibi şikayetler de söz konusu olabilmektedir.
- Yorgunluk ve gün içerisinde kronik halsiz hissetme hali meydana gelebilir.
Yukarıda belirtilen göstergelerin pek çoğu doğrudan adet gecikmesi ile ilgili olduğu için yalnızca hamilelik durumunda görülmemektedir. Fakat bir cinsel birliktelik meydana geldi ve ardından bir süre sonra bu belirtiler görülmeye başlandıysa bir hamilelik testi yaptırmak gerekmektedir.
Hamilelik Testi Nedir?
Hamile olduğunu öğrenme, belirtilerin görülmesinin ardından bir hamilelik testi uygulaması ile sağlanmaktadır. Özellikle eczanelerden alınabilen bu testler, idrar yoluyla hamilelik durumunu tespit etmektedir.
Bu testin doğru bir sonuç vermesi için kullanma ve saklama talimatları iyi takip edilmelidir. Son kullanma tarihi geçen testlerden alınan sonuçlarda yanılma durumu oluşabilmektedir. Bu sebeple test kullanımı öncesi testin geçerliliği öğrenilmelidir.
Test uygulanmasının en doğru zamanı adet gecikmesinin ardından üç gün geçmesini beklemektedir. Öncesinde yapılan testlerin geçerlilik durumlarında belirsizlikler olabilmektedir. Test ile negatif olarak alınan sonucun akabinde belirtilerde herhangi bir değişim yoksa bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Hamilelik Testi Nasıl Uygulanmalı?
Hamilelik testinin kullanma talimatları, test içerisinde belirtilmekle beraber testin doğru sonuç vermesi için bazı uygulamalar noktasında dikkatli olunması gerekmektedir. Örneğin test uygulaması öncesinde hijyen ortamının sağlanması için eller bol sabun ile yıkanmalı ve iyi bir şekilde durulanmalıdır.
Test uygulamasının herhangi bir saati yoktur fakat hormon dengeleri üzerinde yapılan araştırmaların sonucu olarak günün erken saatlerinde uygulanan testlerden daha sağlıklı sonuç almanın mümkün olduğu belirtilmektedir.
Hamilelik Testi Sonuçları
Hamile olduğunu anlamak, test sonuçlarının doğru okunması ile ilgilidir. Bu sonuçlar hamilelik testi içerisinde yer alan kullanma talimatından öğrenilebilmektedir. Fakat bu süreçteki tedirginlik hali ile ilişkili olarak talimatların doğru okunmadığı durumlarda yanlış tespitler yapılabilmektedir.
Hamilelik belirtileri görülmesinin ardından yapılan testlerde, iki çizginin görülmesi test sonucunun pozitif olduğunu yani testi yapan kişinin hamile olduğunu göstermektedir. Fakat tek çizgi görünen durumlarda hamilelik durumu negatif olarak yorumlanmaktadır. Bazı durumlarda test üzerinde herhangi bir işaret bulunmaz, bu durumda testin geçersiz olduğu belirtilmektedir.
Test esasında sonucun çıkması için idrar cihaza damlatıldıktan sonra ortalama 5 dakika bekleme süresi bulunmaktadır. Bu süreden daha önce de test sonuç verebilir. Fakat 5 dakika öncesinde test sonucuna dair herhangi bir yorum yapılmamaktadır.
Hamilelik Sürecinde Doktor Kontrolü
Hamileliğin doktor kontrolü ile belirlenmesi, sonuç vermeyen gebelik testleri sonucuna başvurulan bir yöntem olarak bilinmektedir. Gebelik testi negatif çıkmasına rağmen hamilelik belirtileri devam ediyorsa, süreç bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Bazı durumlarda test negatif çıkmasına rağmen doktor kontrolünde hamilelik olduğu ultrason yoluyla öğrenilse de bazı durumlarda bu belirtilerin hamilelik dışında bir hastalığa işaret ettiği de görülebilmektedir.