Göz Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Göz sağlığının korunması için, sosyal hayat ve iş hayatı içerisinde bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Çevresel etmenlerden çok fazla etkilenen göz aynı zamanda biyolojik olarak da pek çok şeyden etkilenebilmektedir.
Göz sağlığını korumak şu önerilerin dikkate alınmasıyla mümkün olmaktadır:
- Rutin doktor kontrollerinin yapılması olası göz sorunlarının ihmal edilmemesi için önemlidir.
- Gözde oluşan yanma, buğulanma, aşırı çapak gibi belirtilerin göz ardı edilmemesi erken teşhis ve kolay tedavi için önemlidir.
- Beslenme şekillerinde düzenin sağlanması ve sağlıklı besinlerin tüketilmesi göz sağlığını da olumlu etkilemektedir.
- Göz sağlığı için gerekli görülen vitaminlerin alınması, göz hastalıklarına karşı koruyucu bir etki sunmaktadır.
- Doğru ve gerçek koruyucu güneş gözlüklerinin tercih edilmesi, göz sağlığı için önemli bir önleyicidir.
- Ekran kullanım sürelerinin kısa tutulması ya da rutin işleyişin molalar ile desteklenmesi göz sağlığını korumak için önemlidir.
- Genetik faktörler de göz sağlığı üzerinde etkili olduğu için aile üyelerinde göz problemleri varsa belirtileri beklemeksizin kontrole gidilmesi gerekmektedir.
Ekran Kullanımının Göz Sağlığına Etkisi
Göz sağlığını olumsuz etkileyen ekran kullanımı, göz refleksleri üzerindeki olumsuz etkileriyle bilinmektedir. Yapılan araştırmaların sonucu olarak, ekran kullanımının göz sağlığı üzerinde pek çok hasara neden olduğu anlaşılmaktadır.
Ekran kullanımının göze en az hasarı vermesi sebebiyle kullanım şekillerinde bir planlama oluşturulmalıdır. Örneğin bilgisayar tercihi yapılırken, ekran ışıklandırmasının gözü etkilemeyen bir ışıklandırma olması aranan özellikler arasında olmalıdır.
Masaüstü bilgisayarların kullanımında uzun vadeli kullanımlar yerine bir alarm sistemi ile planlı molalar oluşturulabilir. Bu sayede, iş sürecinde zamanın fark edilmemesi gibi bir neden oluşmayacak ve gözün dinlenmesi sağlanabilecektir.
Beslenme Şekilleri Göz Sağlığını Etkiler Mi?
Aldığımız besinlerin göz sağlığına etkileri, doğrudan olmasa da dolaylı bir biçimde görülmektedir. Vücut işleyişinin olumsuz etkilenmesi sonucu, göz sağlığında da bazı problemler oluşabilmektedir.
Göz sağlığını korumak; A, E, C, B12 vitaminlerinin yeterli düzeyde alınması ile sağlanmaktadır. Gece körlüğü hastalığının temelinde A vitamini eksikliği olması, Gözde oluşan hassasiyetlerin B12 eksikliği belirtisi olması bu vitaminlerin göz sağlığın doğrudan etkilediğini göstermektedir.
E ve C vitamin takviyelerinin yeterli düzeyde alınması halinde gözün yapısal olarak korunması da desteklenmektedir. Retina bölgesinin korunması ve şeker hastalığı sonucu olacak göz problemlerinin önlenmesi bu vitaminler aracılığıyla sağlanmaktadır.
Doğru Güneş Gözlüğü Seçimi
Güneş gözlüğünün doğru seçilmesi, göz sağlığını koruyucu önlemlerin başında gelmektedir. Güneş tarafından yayılan ultra viyole ışınlarının göze teması göz bozulmalarına yol açabilmektedir.
Güneş gözlüğü kullanımı yaz aylarında önem arz etmesine rağmen kış aylarında da kullanılması önerilmektedir. Çünkü güneş gözlüklerinin camları çevredeki tüm ultra viyole ışınlarına karşı koruyucu bir içerik sunmaktadır.
Güneş gözlüğünün doğru seçilmemesi ve gerçek koruyucu camı olan güneş gözlüklerinin alınmaması halinde ultra viyole ışınlarından korunma sağlanmamaktadır. Bu gözlükler bir koruma sağlamadığı gibi, göze zarar da verebilmektedir.
Güneş gözlüğü seçimi yapılırken mutlaka ışıklı bir ortamda denenmesi ve bir ışığa doğrudan bakılması gerekmektedir. Işığa doğrudan bakıldığında göz herhangi bir rahatsızlık duymuyorsa gözlük camının koruyucu etkisi olduğu fark edilmektedir.
Göz Hastalıklarında Genetik Faktörler
Aile üyelerinden birinde bulunan göz hastalığının etkisi, genetik faktörler ile oluşmaktadır. Aile içerisinde gözlük kullanımı olması, diğer üyelerin de risk grubunda olduğuna işaret etmektedir.
Göz sağlığını korumak için alınan önlemler, genetik faktörlerin baskın olduğu durumlarda yeterli olmamaktadır. Bunun için aile içerisinde göz bozukluğu ya da göz hastalığı olduğunun bilinmesi rutin göz kontrollerini gerekli kılmaktadır.