Domuz Gribi Nedir?

Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi, ağır geçen ve 2009 yılında da ülkemizde salgına ,sebep olan bir grip çeşididir. Domuz gribi ,Orthomyxoviridae ailesinden herhangi bir virüs tarafında oluşmuştur . Domuz gribi ,virüsü domuzlardan, kuşlardan ve insanlardan gelen virüslerin karışımından oluşmaktadır. Bu yüzden de genetik değişime uğrayıp salgın sürecini başlatmaktadır. Aslında bu gribe domuz gribi denmesinin sebebi domuzlardaki virüse çok benzemesinden dolayıdır. Domuz gribinin tıp dünyasındaki adı H1N1 virüsüdür. Bu virüs domuz gribi 2009 Meksika, ABD , Kaliforniya’da bir kız çocuğunda görülmüş ve altı ay sonra Türkiye gelmiştir, bu hastalık tüm dünya ya bir anda bulaşmış ve çok can kayıpları yaşanmıştır ,daha çok soğuk algınlığı yada grip belirtileri andıran bu hastalık sizi yanıltmasın en yakın, sağlık kuruluşuna gidip test olunmalı ve tedaviye başlanılmalıdır. H1N1  influenza virüsü, domuz gribi ölüm sayısı Türkiye’de 627 kişi öldüğü açıklanmıştır. Kış aylarında tedbirli olunmalı ve kendimize iyi bakmalıyız, vücut direncini güçlendirmeli, bağışıklık sistemini korumalı, bol bol C vitamini ve diğer vitaminleri içeren meyve, sebze, beyaz et , kırmızı et tüketmeliyiz.

Domuz Gribi Belirtileri?

Domuz gribinin belirtileri, diğer grip türleriyle oldukça benzerlik gösterir: ateş, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, üşüme hissi, yorgunluk hissi, ishal, kusma ve mide bulanmadır. Domuz gribinin en belirgin özelliği ateştir ama ateşsiz seyreden vakalarda mevcuttur. Ateşsiz vakalar genellikle hastalığı daha hafif atlatan vakalardır. Çoğunlukla hafif bir burun akıntı ve boğaz ağrısıyla ayakta atlatmaktadırlar. Asıl problemli olanlar yüksek ateşli vakalardır. Yüksek ateşli vakalar genellikle hastaneye gitmek zorunda kalırlar ve hasatlığın gidişatına göre de hastaneye yatışları yapılabilir.

Domuz Gribi Korunma Yolları?

Domuz gribi korunma yolları ,domuz gribi solunum yoluyla bulaşmaktadır. Bu yüzden kalabalık ortamlardan kaçınmakta fayda vardır. Eğer kalabalık ortamda da bulunmak zorundaysak maskemizi takmalıyız. Ellerimizi mümkün olduğunca sık su ve sabunla yıkamalıyız ya da alkol bazlı dezenfektanlarla ellerimizin dezenfektasyonunu sağlamalıyız. Ellerimizi temizlemeden kesinlikle ağzımıza ve burnumuza dokunmamalıyız.

Domuz Gribi Aşı?

Domuz gribinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanan bir aşısı mevcuttur. Ama hala yan etkileri konusunda tereddütler vardır. Dünya Sağlık Örgütü, 2009 yılında başlayan salgınla beraber 65 milyon kişinin aşı yapıldığını bildirmiştir ve beklenenden farklı olarak ekstra bir yan etkiye rastlanmamıştır. Onaylanmış aşılar kronik hastalarda, gebelerde ve ilk 6 ayını doldurmuş bebeklere yapılabilir.

Domuz Gribi Aşısı Yan Etkileri?

Domuz gribi aşısı yan etkileri, domuz gribi yan etkileri normalde mevsimsel aşılar gibi görülmektedir, hafif ateş ,kusma ,bulantı, aşının vuruldu yerde kızarmalar, ağrı , hafif şişlik, enfeksiyon ,halsizlik ,grip olma hissi bu tür yan etkiler olabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.