Cilt Kanserinin Sebepleri Ve Belirtileri Nelerdir ?

Cilt Kanserinin Sebepleri Ve Belirtileri Nelerdir ?

Deri kanseri, en yaygın kanser tipi olarak bilinir. Cilde rengini veren madde, melanin adlı renk pigmentleridir ve bu pigmentler cilt hücreleri tarafından üretilir. Cilt kanseri, renk pigmentlerini üreten hücrelerin, kontrolsüz olarak büyüyüp çoğalması durumunda meydana gelir. Diğer adlarıyla melanom veya melanoma olarak bilinen bu kanser, kanser türleri içinde en sık görülenlerden biridir. Deri üzerinde ortaya çıkan herhangi bir leke, ihmale gelmemeli ve doktora başvurulmalıdır.

Cilt Deri Kanseri Nedir ?

Deriye renk veren pigmentler melanosit adı verilen cilt hücreleri tarafında üretilir. Melanosit üreten bu hücreler kontrolsüz olarak büyür ve çoğalırsa deri kanseri meydana gelir. Buna sebep olabilecek şeylerin başında, güneş ışığına fazla maruz kalmak gösterilebilir. Cildin belirli kısımları güneş alırken, güneş ışığı almayan bölgelerde kanser oluşabilir.

Kanser hücreleri sistematik olarak yayılan ve oldukça hızlı gelişen bir davranış şekli gösterir. Bu kanser türünde, hastalığın gelişmemesi adına, erken teşhis çok önemlidir, bundan dolayı, oluşacak herhangi bir leke göz arı edilmemelidir.

Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Bu kanser türü, normal deri üzerinde veya vücutta bulunan bir ben üzerinde görülebilir. Oluşan herhangi bir leke ya da lezyon hastalık belirtisi olabilir. Leke oluşması durumunda; lekenin simetrik bir şekle sahip olmaması, lekede birden fazla renk bulunması, doku sınırlarının pürüzlü olması, lekenin 5 mm’ den büyük olması, ilerleyen zamanlarda lekenin renginde veya şeklinde değişiklik görülmesi, deri kanserinin en belirgin özellikleridir.

Lezyon ilk çıktığı zamanlarda siyah ya da koyu kahverengine sahip ve kabartılı bir yapıdadır. İlerleyen dönemlerde ise renk açılarak pembe veya mavi tonlarına dönebilir. Hastalığın teşhisinde lezyonun rengi ve şekli önemli faktörlerdir.

Deri Kanserinin Sebepleri Nelerdir ?

Hastalık, ailesel olarak bir geçiş gösterdiği için, genetik yatkınlık bu noktada son derce önem taşır. Bunun yanında deri kanserine sebep olan birden fazla neden vardır, bu nedenlerden bazıları şunlardır;

  • Uzun süre boyunca güneş ışığına maruz kalınması.
  • Deri üzerinde bulunan, çok sayıda ben olması.
  • Kişinin birinci derece yakınlarının geçmişte cilt kanseri olup olmaması.
  • Solaryum kullanımı.
  • Yüksek X ışınlarına maruz kalmak.
  • Kızıl saçlı, açık tenli ve çilli cilde sahip olunması, bu hastalığa yakalanmanın temel sebepleri sayılabilir.

Cilt Kanserinin Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Deride oluşan lezyon ve lekelere karşı yapılacak olan tedavi, leke ve lezyonların azalmasına, zaman içerisinde de yok olmasının amaçlar. Tedavi, lezyonların türüne, şekline, bulundukları bölgeye, büyüklüklerine ve kişinin hastalık geçmişine bağlı bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Sadece cildin küçük bir yüzeyi ile sınırlı olan deri kanserleri, başlangıç tedavisi olarak bilinen deri biyopsisi yöntemi ile, tüm büyüme ortadan kaldırılıp lezyonun yok edilmesi ve azaltılmasıyla sonlandırılabilir, harici bir tedavi gerektirmeyebilir.

Dondurma Yöntemi ile Deri Kanseri Tedavisi

Doktor tarafından, bazı küçük cilt kanserleri ve aknitik keratozları, kriyocerrahi adı verilen sıvı nitrojen yöntemi ile dondurularak yok edilebilir.

Excisional Cerrahi Yöntemi

Kist, deri kanseri ve diğer cilt büyümelerini gidermek amacı ile lokal anestezi kullanılarak yapılan bir cerrahi prosedürdür. Kanserli olan bölgeyi tedavi edebilmek için, tüm tümör ve etrafındaki sağlıklı olan dokuların bir kısmının neşter kullanılarak alınması suretiyle yapılır.

Mohs Ameliyatı

Hem bazal hem de skuamöz hücreli karsinomları içeren, sürekli tekrarlayan ve tedavisi zor olan deri kanserleri, mohs ameliyatı seçeneği ile olumlu sonuçlanabilir. Bu ameliyat ile cilt kanseri olan bölgede, olabildiğince fazla deriyi korumak ve zarar vermemek amaçlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.