Şiddetli Baş Ağrısı Nedenleri ve Tedavisi Nedir?
Şiddetli baş ağrısı birçok farklı nedenle görülebilmektedir. Baş ağrısının tedavisinin yapılması için altta yatan sebeplerin bilinmesi gerekmektedir. Baş ağrılarının tipi ve çeşidi uygulanması gereken tedavi için önemli unsurlardan biridir. Bunun yanı sıra baş ağrısı ile beraber mide bulantısı da görülüyorsa bu noktada migren akla gelmelidir. Genel anlamda gerilim tipi ve küme tipi olmak üzere 2 farklı baş ağrısı tipi bulunmaktadır. Bu ağrıları 2 – 3 saat içinde kendiliğinden geçer. Bazı kişiler ağrı süresi daha uzun olabilir. Baş ağrıları genellikle ciddi problemlerin habercisi değildir. Ancak baş ağrısı sık sık oluyorsa ve ağrı kesiciler ile geçmiyorsa, bu noktada bir uzmana başvurmak ve baş ağrısının altındaki nedene göre tedavi planını başlatmak gerekmektedir. Baş ağrısı soğuk, açlık ya da susuzluk gibi sebeplerle oluyorsa bu durumda endişe etmeye gerek yoktur.
Baş Ağrısı Neden Olur?
Baş ağrısı nedenleri baş ağrısının tipine bağlıdır. Eğer gerilim tipi baş ağrısı görülüyorsa; kafanın iki tarafında da sık sık ağrılar meydana gelebilir. Boyun kaslarında gerginlik ve göz arkasında ağrı olabilir. Kadınlarda daha yaygın görülen bu ağrı tipinde; ağrının hafiflemesi için bazı önlemler alınabilir. Küme tipi baş ağrılarında ise başın tek tarafında ağrılar söz konusudur. Bu ağrılar, kişinin gece uykularından uyanmasına yol açabilir. Baş ağrısına yol açan birçok unsur bulunmaktadır. Bu unsurların başında öncelikli olarak susuz kalmak, stres, yorgunluk, kan şekerinde düşüklük, açlık gelmektedir. Vücudun yemek ve su gibi ihtiyaçlarını gidermek, çoğu zaman baş ağrılarını hafifletmek için yeterli olacaktır.
Baş Ağrısı Belirtileri?
Baş ağrısı belirtileri arasında elbette en ortak olanı, baştaki ağrıdır. Baş ağrısı ile beraber aşağıdaki belirtiler varsa, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmak gerekmektedir. Bu belirtiler:
- Baş ağrısının aniden ortaya çıkması,
- Baş ağrısının zaman geçtikçe şiddetinin artması,
- Çift görme,
- Halsizlik,
- Duyu Kaybı,
- 50 yaşından sonra ortaya çıkması,
- Başa alınan bir darbe sonrası ortaya çıkmış ise,
- Boyunda bir sertlik varsa, vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Baş Ağrısı Çeşitleri Nelerdir?
Baş ağrısı çeşitleri oldukça farklıdır. Baş ağrısına sebep olan yapılar genel olarak beynin beslenmesini sağlayan; büyük atardamar ve toplardamarlar, beyin zarları, dişler, ense, sırt kasları ve kulaklardır. Baş ağrısı beyinde olmaz, söz konusu yapılardaki ağrılar kaynaklı olarak yaşanır. Gerilim tipi baş ağrısında kişinin kafa çevresinde basınç hissedilir. Bu gerginlik yani basınç özellikle gözlerinin arkasında meydana gelir. Baş ağrısı ile beraber bulantı, kusma ve duyarlılık gelişebilir. Gerilim tipi ağrılar; gün içinde ortaya çıkan ağrılardır ve birkaç saatten daha uzun sürebilir. Küme tipi baş ağrılarında ise ağrı oldukça şiddetli olmaktadır. Ataklar daha kısa süreli olmaktadır. Ağrılar hızlı bir şekilde başlar ve başın tek bir tarafında etkilidir. Bu ağrı tipinde genel olarak göz çevresi etkilenmektedir. Ağrı olan bölgede tıkanıklık meydana gelebilir.
Baş Ağrısını Tetikleyen Nedenler Nelerdir?
Baş ağrısını tetikleyen nedenler oldukça çeşitlidir. Baş ağrısı stres, gürültü ya da farklı sağlık sorunları ile meydana gelebilir. Özellikle gerilimtipi baş ağrılarında gün içindeki yorgunluklar, stres, çok düşünme, kan şekerinde düşüş gibi unsurlar esas sebepler arasındadır.
Baş Ağrısı için Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?
Baş ağrısı için hangi doktora gidilmeli sorunun yanıtı öncelikli olarak baş ağrısının sıklığına göre doktora gidilmelidir. Baş sık sık ağrımıyorsa doktor ziyaretine gerek yoktur. Ancak sık sık baş ağrıyorsa, baş ağrıları hayat kalitesini düşürmüşse vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekmektedir. Şu belirtiler varsa zaman kaybetmeden bir doktora başvurulmalıdır:
- Bulanık görme,
- Şiddetli baş ağrıları,
- Kusma,
- Uykusuzluk,
- Aniden gelen baş ağrısı söz konusu ise vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerekmektedir.
Bu gibi problemler söz konusu olduğunda doktor, bu durumun altına yatan sebepleri incelemek için tetkik ve testler yapacaktır. Bağ ağrısı şikayeti olan kişilerde sistemik muayenelerin yanı sıra kullanılacak ilaçların da yan etkilerinin takip edilmesi oldukça önemlidir. Bu amaçla da hastaya rutin olarak biyokimyasal ve hematolojik incelemeler yapılır. Eğer hastada beyin kanaması riski yüksekse bu aşamada lomber ponkisyon yapılması gerekebilir. Hastada atipik bir baş ağrısı varsa Mr çekilmesi gerekebilir.
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Gerilim tipi baş ağrısı özellikle baş çevresinde ve göz arkasında basınç ile kendini belli eden bir ağrı tipidir. Yüzde ve çenede, boyundaki kasların uzun süreli gergin olması sebebiyle ağrı meydana gelir. Bu baş ağrısına sahip kişiler uzun süreli ağrı yaşadıklarından, bazı durumlarda ağrı yaşadıklarını bile fark etmeyebilir. Göz arkasındaki basınç gerilim tipi baş ağrısını ayırt etmek için en önemli unsurdur.
Horton Baş Ağrısı Nedir?
Horton baş ağrısı; oldukça seyrek görülen bir ağrıdır. Yaygın olarak erkeklerde görülmektedir. Genel olarak bu baş ağrısı için ilk nöbetler 20 ve 40 yaşları arasında gelmektedir. Endişe verici olan bu ağrılar günde 1 ya da 3 defa tekrarlayabilir. Her baş ağrısı yaklaşık olarak bir saat sürmektedir. Horton baş ağrılarında ağrılar göz çevresine yerleşir. Ağrının olduğu alanda gözler kızarır, gözlerde yaşlanma olur ve burun tıkanması ile beraber nezle belirtileri meydana gelebilir. Ağrı oldukça şiddetli olsa dahi riskli bir baş ağrısı değildir. Alkolden uzak durmak en önemli unsurların başında gelir. Alkol ve tütün baş ağrıları için atakları şiddetlendirir.
İlaç Kaynaklı Meydana Gelen Baş Ağrıları
İlaç kullanımına bağlı olarak yaşanan baş ağrıları da oldukça yaygın şekilde görülmektedir. Türkiye’de toplumun yüzde 3’ünde ilaç kullanımına bağlı olarak baş ağrıları görülmektedir. Bu gibi durumlar genellikle bilinçsiz ilaç kullanımı sebebiyle meydana gelmektedir. Özellikle sık sık ağrı kesici kullanmak; vücudun ilaçlara direnç göstermesine yol açar. Ağrı kesici kullanımı vücudun ağrı kesiciye bağımlı hale gelmesine yol açar. İlaç alınmayan günlerde ağrı olmaya başlar. Haftada 3 defadan fazla ağrı kesici kullanılıyorsa bu durumda bir uzmana başvurmak ve ağrı kesici kullanımı kesmek gerekmektedir.
İlaç Kullanımı Sebebiyle Görülen Baş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
İlaç kullanımına bağlı olarak görülen baş ağrısında en yaygın belirtiler;
- Yorgunluk,
- Baş dönmesi,
- Odaklanma ile ilgili problemler,
- Stres olarak ifade edilebilir.
Tehlikeli Olmayan Baş Ağrıları Nelerdir?
Bazı baş ağrıları için endişelenmeye gerek yoktur. Öğün atlama ya da alkol alma gibi durumlarda baş ağrılarının olması normaldir. Soğukta kalmak ya da susuz kalmak vücudun verdiği bir uyarıdır. Bundan dolayı da bu gibi baş ağrıları normal kabul edilmektedir.
Tehlikeli Baş Ağrıları Nelerdir?
Baş ağrıları genellikle basit sebeplerle ortaya çıksa da bazı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Ani ve oldukça şiddetli baş ağrıları beyin kanaması için haberci olmaktadır. Beyin damarlarının birinde kanın dışarı sızması durumunda ani baş ağrısı meydana gelebilir. Hastanın durumunun kontrol altına alınması için kısa sürede müdahale etmek önem teşkil eder.