Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Cilt kanseri olduğuna ilişkin göstergeler, deri üzerinde görülmekte olan farklı lekelenmelerden oluşmaktadır. Fakat her deri lekesi cilt kanseri olmamaktadır. Cilt kanserinin belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Kalıcı yaralar
  • Lekenin geçmesi yerine büyümesi ya da farklı bölgelere yayılması
  • Lekelenmelerin etrafında şişlik
  • Kaşıntılı ve ağrılı lekeler
  • Benlerin değişiklik göstermesi

Tüm bu faktörler uzun vadede iyileşme göstermemesi sebebiyle bir uzman desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Erken teşhis ve tedavi cilt kanseri üzerinde kısa sürede etkili çözümler sağlamaktadır.

Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?

Cilt kanseri farklılıkları, ciltte oluşan lekelenmelerin türlerine, tedavi süreçlerine göre belirlenmektedir. Bu farklılıklar tedavi süreçlerini doğrudan etkilemekte ve bununla birlikte iyileşme durumu da farklılıklara göre belirlenmektedir.

Cilt kanseri türleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Melonom cilt kanseri; kahverengi ve siyah lekelenmelerin oluştuğu cilt kanseri türüdür. Fakat bazı durumlarda kanser hücresi pembe veya sarımsı olabilmektedir. Erkeklerde baş ve üzerindeki deri bölgelerinde görülürken, kadınların farklı deri bölgelerinde de görülebilmektedir.
  • Bazal hücreli karsinom; cilt kanserlerinin en fazla görünen türlerinden birisidir. Kabuklu yaraların olduğu deri hastalıklarıdır. Deride pembe ya da beyaz şişlikler oluşturabilmektedir.
  • Skuamöz hücreli karsinom; kızarıklıktan ziyade yumru şeklinde şişliklerin olduğu deri hastalığıdır. Daha düz görünümü olan kırmızı lekeler oluşturmaktadır. Fazla güneşe maruz kalındığı durumlarda oluştuğu bilinmektedir.

Cilt Kanserinin Tetikleyicileri

Cilt kanserine neden olan faktörler; deri hastalığı olması sebebiyle çevresel faktörlerden oluşmaktadır. Fakat bazı genetik faktörler de etkileyici olmaktadır. Cilt kanserinin nedenleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • UV ışınlarına uzun süreli maruz kalmak, en belirgin risk faktörü olarak bilinmektedir. Bu ışınların en bariz örneği Güneş ışınlarıdır.
  • UVA ışınlarına uzun süreli maruz kalmak, bir diğer risk faktörüdür. Hem yaşlılık belirtilerinin artmasına neden olur hem de cilt kanserinin tetikleyicileri arasında yer almaktadır.
  • UVB ışınları, yanık derecesine varan etkileri bulunmaktadır. Oldukça tehlikeli sonuçlar doğurmaktadır.
  • Doğum lekelenmeleri hormon değişiklikleri de cilt kanseri üzerinde etkileyici faktörler arasında yer almaktadır.
  • Solaryum olarak bilinen, ten rengi değişimine yönelik yapılan uygulama cilt kanserini doğrudan etkilemekte ve bu etkiler oldukça güçlü olmaktadır.

Cilt Kanseri Tedavileri

Cilt kanserinin iyileştirilmesi, sıkça yapılan muayeneler ve rutin kontroller ile sağlanmaktadır. Cilt kanseri önlenmesi için, sonradan oluşan benlerin büyümesi kontrol edilmeli, cilt lekelenmeleri takip edilmelidir.

Vücudun görünmeyen noktalarında da lekelenmeler oluşabilmekte bu etken de erken teşhisin önüne geçmektedir. Bu sebeple sık sık kendi kontrolünü yapmalı ve farklı olduğu düşünülen lekeler ya da şişkinliklerde deri hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.

Deri hastalıklarının tedavileri farklı jel ve krem karışımlarıyla yapılmaktadır. Bu karışımlar bazen doktor tarafından yapılmakta bazen doktor tarafından eczacıya yapılan yönlendirme ile hazırlanmaktadır.

Dermatoskopi, deri hastalıklarında en çok bilinen tedavi yöntemidir. Bu yöntem kullanılarak önemli muayeneler yapılabilmektedir. Herhangi bir yayılma durumu bu muayene yöntemiyle kolaylıkla görülebilmektedir.

Tedavi yöntemlerinin belirlenmesi, deri hastalıklarının hangi aşamada olduğunun belirlenmesi ile mümkün olmaktadır. Her hastalıkta aynı tedavi yöntemlerinin uygulanması söz konusu olmamaktadır.

Dermatoskopi Tedavileri

Cilt hastalıklarında dermatoskopi; en yaygın tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Deri üzerinde sonradan oluşan benler, kızarıklıklar ya da lekelenmelerin ne tür yaralar olduklarının tespit edilmesini sağlamaktadır.

Cilt kanserinin belirtileri, dermatoskopi ile fiziksel muayene yoluyla tespit edilebilmektedir. Türkiye hastanelerinde yaklaşık on yıldır tercih edilmekte olan bu yöntem, özellikle benlerin tespit edilmesi ile bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.