Şevket Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Şevket Otu Çayının Faydaları Nelerdir?

Şevket otu çayının sağladığı yararlar, kür olarak ya da çay olarak kullanımında farklı etkiler barındırmaktadır. Yemek olarak kullanılmasının yanı sıra demleme şekline şevket otu çayı olarak da sağlık amaçlı kullanılmaktadır.

Farklı adlandırmalarla ülkemizden pek çok yerinde yetişmekte olan bitki, toprak bitkisi olması sebebiyle diğer bitki çaylarından ayrı olarak temizlik konusunda hassasiyet gösterilmesini zorunlu kılmaktadır. Şevket otunun sağlık alanında bilinen faydaları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Dikenli bitkilerde olduğu gibi karaciğerin temizlenmesinde, karaciğer yağlanmalarında tedavi edici olarak kullanılmaktadır.
  • Karaciğer temizlenmesine bağlı olarak cilt bakım ve onarımını de olumlu yönde etkilemekte olan bitki, akne oluşumu ve leke giderici gibi tedavilerde kullanılmaktadır.
  • Sindirim sistemi üzerinde etkili olan bitki, gaz sancılarını gidermekte ve mide ağrılarında rahatlatıcı etkiler göstermektedir.
  • Regl dönemi ağrılarında oluşan kasıntıları gidermekte ve hormonlarda oluşan dengesiz halleri düzenlemektedir.
  • İlaç sektöründe kullanılmakta olan bitkinin kas gevşetici etkileri sebebiyle oluşan spazmları önleyici tedavilerde kullanılmaktadır.
  • Toksinlerin vücuttan atılmasına destek olduğu için cilt hastalıklarının yanı sıra deri hastalıklarında da kullanılmaktadır.
  • Gribal enfeksiyonun neden olduğu ateşli hastalıklarda ateş düşürücü etkisi bulunmakta olan bitkinin bronşit gibi solunum yolu hastalıklarını da tedavi edici olduğu bilinmektedir.

Şevket Otu Çayı Yapımı

Şevket otu çayı hazırlanırken, demleme yoluyla yapılan bitki çaylarının hazırlanma yöntemleri kullanılmaktadır. Bir bardak kaynar suya 1 gr kadar şevket otunun eklenmesinin ardından 5 dakika bekleme süresi bulunmaktadır.

Şevket otu çayı tüketiminde, aç karnına içilmesinin etkilerinin daha hızlı görülmesini sağladığı bilinmektedir. Karaciğer temizliği için tüketmek isteyenlerin her sabah aç karnına bir bardak olacak şekilde tüketmesi önerilmektedir.

Şevket Otu Tüketiminde Yan Etkiler

Şevket otu olumsuz etkileri bitki çayının yanlış tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Şevket otu çayı tüketiminde oluşabilecek yan etkiler şöyle sıralanabilir:

  • Hamile olanlar için düşük ihtimali oluşturabilmektedir.
  • Gereğinden fazla tüketilmesi halinde böbrek sorunlarına neden olabilmektedir.
  • Günlük kullanımı aşıldığında mide bulantısından kaynaklı kusmalar olabilmektedir.
  • Mide rahatsızlığı olan hastaların doktor kontrolü olmadan kullanmaları sakıncalı görülmektedir.

Şevket otu çayı, düzenli ve kararında kullanıldığında herhangi bir yan etki barındırmamaktadır. Yalnızca kronik hastalığı ve özel durumu olanların doktor onayı alması ve bunun ardından kullanıma başlamaları gerekmektedir.

Kimler Şevket Otu Tüketebilir?

Şevket otu tüketecekler, böbrek rahatsızlığı olmayan, hamilelik ve emzirme sürecinde olmayan kişiler olmaları gerekmektedir. Oldukça etkili ve keskin bir bitki olması sebebiyle oluşacak yan etkiler tedavi sürecini aksatabilmektedir.

Şevket otu tüketiminde, ölçü ve kullanım zamanı önem arz etmektedir. Günde bir bardak olmak koşuluyla sabahları aç karnına tüketilmesi gerekmektedir. Fazla kullanılması halinde böbrek tahribatı oluşturacağı gibi mide bulantısı ve kusmaya da sebebiyet vermektedir.

Şevket Otu Yetiştirme Alanları

Şevket otu yetiştiriciliği yapmak isteyenler, özellikle Akdeniz bölgesinde bu bitkinin yetiştiriciliğini yaptıklarında iyi sonuçlar alabilmektedirler. Tedavi edici nitelikleri sebebiyle ecza sektörüyle iş birliği halinde yetiştiricilik yapılabilmektedir.

Şevket otu çayı olarak alternatif tıp sektöründe bilinmekte olan bitki dikenli ve toprak bitkisi olması sebebiyle hassasiyet gösterilmesi gereken bir türdür. Daha çok sıcak iklimlerde yetişmekte olan bitkinin satışı tüm ülke içerisinde yapılabilmektedir.

Bitkinin toplayıcılığının yapılmasının ardından yüksek sıcaklıklarda kurutulması ve onun ardından satışa çıkarılması gerekmektedir. Acı ve ağır bir kokusu olması sebebiyle toplayıcılığını yapanlar için zorlayıcı yönleri bulunmaktadır.

Ak kız, bostan otu gibi isimlerle de satılmakta olan şevket otu, yalnızca sağlık sektöründe kullanılmamaktadır. Ege Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi içerisinde şevket otu yemeği de yapılmakta, bölge halkı tarafından şifalı bir yemek olarak tanıtılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.