Uyuz Hastalığı Nedir?
Uyuz hastalığı, bir tür cilt hastalığıdır. Ciltte kaşıntı ve döküntüye sebep olur. Bulaşıcı bir hastalıktır ve özellikle kış aylarında artış gösterir. Uyuz hastalığı tedavi edilmediği, takdirde ciltte döküntüler ve yaralar oluşur. Uyuz hastalığı ,genellikle hijyenin, olmadığı görülür, fakat bulaşıcı olduğu için hijyenine dikkat, eden kişilere de bulabilir. Daha çok kalabalık ve toplu yaşam alanlarında görülür ve bulaşıcılık riski artar. Huzur evleri, okullar, kreşler, askeri birlikler vb. , ortamlar uyuz hastalığının en sevdiği ortamlardır. Uyuz ,aile bireyleri arasında da , çok hızlı bir şekilde bulaşır. Hastalık ten temasıyla ya da ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetlerle de bulaşabilir. Uyuz böceği insan vücudunun dışında 1-2 gün kadar yaşayabilmektedir. Uyuz hastalığı her yaş ve cinsiyette, görülebilmektedir. Uyuz hastalığının genellikle kişisel hijyenine dikkat etmeyen, kişilerde görüldüğüne inanılsa da aslında uyuz böceği sağlıklı insanlara da geçtiğinde deri altına girerek hızlıca ürer. Deri altına girdikten sonra belirtilerin , ortaya çıkması 2 ile 6 hafta arasında değişir. Uyuz belirtileri, sivilce benzeri ve aşırı derece de kaşıntıyla ortaya çıkar. Kaşıntılar genellikle geceleri daha çok artmaktadır. Hatta uykudan uyandıracak derece de diyebiliriz. Kaşıntılar sonucunda deride kabuklanma ve kesiklere benzeyen yaralar oluşabilir. Oluşan bu yaralar enfeksiyona açık hale geldiği için tedaviyi daha da zorlaştırmaktadır.
Uyuz Hastalığının Belirtileri ?
Parazitlik bir rahatsızlık, olan uyuz hastalığı genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge, ayak ve el parmak ,aralarında kaşıntıya yol açar.
*özellikle geceleri artan şiddeti kaşıntı
*yaygın şekilde kızarıklık, döküntü ve yara
*sıcak banyo ile artış gösteren kaşıntı
*akarın neden olduğu siyah nokta benzeri oluşumlar
Uyuz Hastalığının Tanısı Nasıl Konur ?
Uyuz hastalığının, tanısında, deri döküntüleri ve kaşıntılar muayene edilerek doktor tarafından teşhis koyulur. Deri döküntülerinin mikroskobik olarak , değerlendirilmesi de teşhise yardımcı olabilmektedir. Teşhis ve tanı konulduktan ,sonra hasta tedavi altına alınır.
Uyuz Hastalığının Tedavisi ?
Uyuz hastalığının, kesin çözümü öncelikle tedavi süreci, aksatılmamalı ve hijyen, kurallarına dikkat edilmelidir. Uyuz tanısı, konan kişiyle aynı evde yaşayanların da eş zamanlı olarak tedaviye alınması gerekir. Uyuz tedavisinde parazitleri öldüren ,ilaçlar kullanılır. Parazitleri öldüren ilaçların yanında eş zamanlı olarak uyuz kremi , de kullanılır. İlaçların uygulanma süresini ve tekrarlanma sayısı uyuz hastalığının , şiddetine göre değişmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra bitkisel olarak da, çay ağacı ve aloevera içerikli losyon da kullanılabilir. Uyuz hastalığı yeterli tedavi , edilmediğinde kişide uyku soruları, depresyon, günlük hayatta performans düşüklüğü gibi yaşam ,kalitemizi düşüren problemlerle karşılaşabiliriz.