Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Tedavi Yöntemleri

Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Tedavi Yöntemleri

Sigara bırakmak adına poliklinikler ve burada uygulanan tedavi yöntemleri, başarılı addedilir. Kişiler, sigara bağımlılıkları ile, kendi başlarına mücadele edemedikleri noktada, bu poliklinikleri arayarak, yardım istiyor olabilirler. Bunun için kişilerin alo 171 sigara bırakma hattını aramaları yeterli olacaktır.Sigaranın zararları nelerdir?

Sigara Bağımlılığının Gidişatı

Sigara tüketiminin erken ölüm sebeplerinden bir tanesi olduğu bilinse de ne yazık ki, Türkiye’de ve pek çok başka ülkede, sigara tüketimi azalmak yerine artmaktadır. 35-69 yaşları arası bireylerde gerçekleşen ölümlerin %30’unun ölüm sebebinin sigara kullanımı olduğu, kanıtlanmıştır. Türkiye’de nüfusun yarısından fazlası sigara tüketir ve gün geçtikçe sigara kullanım yaşı düşmektedir. Türkiye’de 18 yaşından küçük olan bireylere sigara satışı yasak olsa bile, sigara satıcıları bu kurala riayet etmediklerinden, tütün kullanan çocuk sayısı da artmıştır. Bu durum ülkenin gelişimi açısından da tehlike arz eder. Bu nedenle, sigara tüketiminin azalması, herkes için önem arz eden bir konudur. Elbette, sigarayı kesin bıraktıran ilaç gibi bir mucize söz konusu değildir. Çok bağımlılar için, bu durum bir süreç ve sabır gerektirir.

Sigara Bırakma Poliklinikleri Nerededir?

Ilk sigarayı bıraktırma polikliniği, 1955 senesinde İsveç’te kurulmuştur. Türkiye’de böyle bir polikiliniğin açılması 1992’ye denk gelir. Bu poliklinik, Bursa’da yer alır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sigara içmek, bir çeşit hastalık olarak tanımlanır. Sigarayı bıraktırma polikliniklerinde gerçekleşen tedaviler, hem nikotin bağımlılığının hem de psikolojik sigara bağımlılığının giderilmesi hedeflenerek gerçekleşir. Türkiye’de çok fazla üniversitede sigara bırakma polikliniği bulunur. Bu polikliniklerde gerçekleşen tedaviler, kişilerin sağlık sigortaları tarafından ödenir.

Sigara Bırakma Polikliniği Tedavi Süreci

Sigara bırakma polikliniğinde neler yapılıyor sorusuna istinaden, bu polikliniklerde süreç, şu şekilde ilerler;

  • Kişiler, kendilerine yakın olan bir poliklinikten randevu alırlar.
  • Poliklinikte, görevli hekim, kişiden çeşitli tahliller ister.
  • Tahliller neticesinde, sigara bırakmak için gerekli olan tedavi yöntemi uygulanır.

Sigara Bırakma Tedavi Yöntemleri Hangileridir?

Sigara bırakma tedavi yöntemleri, 1970 yılı itibari ile, 300’ün üzerindedir. Tedavi yöntemleri, şu şekilde sıralanır;

  • Grup terapileri ile sigarayı bırakma,
  • Hipnoz,
  • Kendi kendine sigarayı bırakma,
  • Akupunktur yöntemi ile sigarayı bırakma,
  • Nikotin sakızı ve bantı ile sigarayı bırakma,
  • Ilaç kullanarak sigarayı bırakma,

Bu yöntemler, herkes için aynı seviyede etki etmez. Elbette, farklı yöntemlerin, farklı derecede etkileri mevcuttur.

Grup Tedavi Yöntemleri Nasıl Gerçekleşir?

Bu tedavi yönteminde, aynı problemden muzdarip olan kişiler bir araya gelerek, toplu psikolojik destek ve yardımlaşma yolu ile, tedavi olurlar. Kişiler, birbirlerine problemlerinden bahsederek ve birbirlerini destekleyerek, sigara kullanım problemini birlikte çözerler. Bu noktada, kişiler arasında, sigara bırakma ürünleri ve sigara bırakma kürü paylaşımları da yapılabildiğinden, bu tedavinin faydalı olma olasılığı fazladır.

Akupunktur ve Hipnoz Yöntemleriyle Sigarayı Bırakma Nasıl Gerçekleşir?

Bu yöntemler, daha çok kişinin bağımlılığının psikolojişk olduğu gerekçesi ile kullanılan yöntemlerdir. Kişiler, belli bir uzman dahilinde, vücutlarında bulunan akupunktur noktalarına ulaşılması sayesinde bağımlılıklarından kurtulurlar. Hipnoz yöntemi daha çok kişiler uyurken gerçekleştirilir. Kişilere, sigara kullanmamaları gerektiğine dair bir kaset dinletilir ve kişiler, bu şekilde, psikolojik olarak sigara içmek istemedikleri kanaatine varırlar. Elbette, bu tedavi yöntemlerinin %100 iyileştiriciliği bulunmaz. Kişilerin daha çok tedavi yöntemlerinin başarılı olacağına inanmaları ile ilişkilidir.

Nikotin Replasman Tedavisi İle Sigarayı Bırakmak Nasıl Mümkündür?

Bu yöntem, kişilerin, ihtiyaç duydukları nikotini azaltarak kişilere vermek, yani, tamamen ve birden nikotini kesmek yerine bir süreç dahilinde, bağımlılığı azaltarak bitirmek üzerine uygulanan bir tedavidir. Nikotin sakızı veya nikotin bantı kullanılarak gerçekleştirilir. Birkaç yöntem daha bulunuyor olsa da Türkiye’de yalnızca bu iki tedavi bulunmaktadır. Nikotin sakızı 2 ya da 4 mg ölçütlerinde kullanılabilir. Nikotin bantı ise, kişinin nikotin emiliminin 24 saat içerisinde tamamlanmasını hedefler.

İlaçla Sigara Bırakma Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Sigarayı bırakmak adına kullanılan yöntemlerden bir tanesi de ilaçla tedavi yöntemidir. Fakat bu ilaçlar muhakkak sigara bırakma polikliniğinde uzman doktorlar tarafından reçeteli bir şekilde kullanılmalıdır. Kişilerin kendi kendilerine, internet üzerinden satın almaya çalıştıkları ilaçlar, hem maddi hem manevi kayıba sebep olacak, üstelik bir işe yaramayacağından, kişilerin hevesini de kıracaktır.

Sigara Bırakma İlaçları Maliyeti Nedir?

Bu ilaçlar, sigara bıraktırma polikliniklerinde, doktorlar tarafından yazılmaktadır. Reçetesiz olarak satılmazlar. Kişiler, sağlık sigortaları kapsamında ilaçlardan, ücretsiz olarak yararlanabilirler. Genel sağlık sigortası bulunmayanlar, ilaç parası ödemek durumunda kalabilirler fakat, elbette bu ücret, kişileri uzun vadede, büyük bir sigara masrafından kurtaracağı için, bu ücreti ödüyor olmak kişilere çok gelmemelidir. Ilaç tedavisi, ciddi anlamda doktor kontrolünde yapılmalıdır. Kişiler, bir kimyasala olan bağımlılıklarını sonlandırmaya çalışırken, bir başka kimyasala bağımlılık geliştirebilirler.

Elektronik Sigara İle Sigarayı Bırakmak Mümkün müdür?

Son zamanların bir diğer popüler ürünü, elektronik sigaralardır. Elektronik sigaralar, bir tür sigara bırakma ürünü değildir. Kişilerin nikotin bağımlılıkları ile alakalı herhangi bir değişiklik meydana gelmeyecektir. Tam tersine, elektronik sigara, sıvı nikotin, aroma ve diğer katkı maddelerinin birleşiminin içilmesine sebep olur. Bu sigara türünün zararları, şu şekildedir;

  • Boğazda tahriş, yanma,
  • Tükürük sıvısında oluşan kimyasal bozukluklar,
  • Karın ağrısı,
  • Kusma, mide bulantısı, ishal,
  • Depresyon, baş ağrısı,
  • Iştahsızlık, halsizlik, konsantrasyon bozukluğu,
  • Bronşit

Elektronik sigaranın bu şekilde problemlere sebep olması, bu sigara türünde, kişilerin nikotini, direk alıyor olmalarından kaynaklanır. Nikotinin sürekli vücuda alınmasının zararlı olması bir yana, doğrudan alınıyor olması bağımlılık ve sağlık sorunlarını beraberinde getirecektir.

Nikotin Nedir ve Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Sigara bağımlılığı söz konusu olduğunda gıyabında sürekli konuşulan nikotin, tütün bitkisinde bulunan, zehirli ve renksiz bir kimyasaldır. Bu kimyasalın, vücuda alınıyor olması, insan sağlığını bozar ve aynı zamanda bağımlılık yapar. Yani nikotin bir tür uyarıcı değil fakat, uyuşturucu bir maddedir. Yani aslında sigara, göründüğü kadar masum değildir. Bir maddenin kullanımının yasal olması, elbette o maddeyi zararsız yapmaz. Zarar seviyesi çok daha az olan maddelerin kullanımı yasal değilken, sigaranın kullanılıyor olmasında bir beis görülmemesi, devletlerin ekonomi politikalarının bir parçasıdır.

Nikotinin zararları ise şu şekildedir;

  • Nikotinin zarar seviyesi nikotinin vücuda nasıl girdiği ile alakalıdır. Eğer nikotinin beyne direk ulaşması amaçlanıyorsa, nikotin yakılmalıdır ve solunarak alımı sağlanmalıdır.
  • Nikotinin oral yollarla alınması sonucu olan etki, 15 dakika sonra gerçekleşir ve belli bir dozun üzerine çıkılırsa sonucu ölüm olur.
  • Nikotinin sıvı şeklinde alımının gerçekleşmesi, elektronik sigaralar sayesinde olur.

nikotin ve kafein kimi zaman karşılaştırılır ve her ikisinin de aynı oranda zararlı olduğu, aşırı kahve ve çay tüketiminin de, aynı ölçüde zarar vereceği, sigara kullanıcıları tarafından savunulur. Elbette, bu doğru değildir. Kafeinin nikotine oranla daha az zararlı olduğu, bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.

Sigarayı Bitkisel Yöntemlerle Bırakmak Mümkün müdür?

Çeşitli, alternatif tıp ile ilgilenen kişilere göre, sigarayı bıraktıran ot, karabaş otu olarak belirlenmiştir. Bir tatlı kaşığı ot, kaynatılır ve 7 dakika boyunca demlenir. Bu otun herhangi bir zamanda ve öğünde tüketilmesi mümkündür. Kişiler, sigara içme ihtiyacı duyduklarında, karabaş out suyundan, bir miktar içerek, sigara içme ihtiyaçlarını giderebilirler.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.