Öksürük Nasıl Geçer Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öksürük Nasıl Geçer Evde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öksürük bir hastalık değildir. Öksürük; vücutta solunum ve boğazları temizlemeyi sağlayan savunma mekanizması olarak tanımlanır. Öksürükler kendi aralarında ikiye ayrılmaktadır. Bunlar; balgamlı ve balgamsız ya da kronik ve akut öksürükleri dir Balgamsız olan öksürükler kuru olmakla beraber boğazda gıcık hissine yol açmaktadır. Eğer öksürük ile beraber balgam da geliyorsa bu noktada prodüktif öksürük adı verilmektedir. Öksürüğün 3 haftadan daha uzun sürmesi durumunda ise kronik öksürük teşhisi koyulabilir. Akut öksürük sorununda ise enfeksiyonlar sinüzite dönüşebilir, farenjit, nezle ya da akciğerlerde sorun sebebiyle bu problemler görülebilir.

Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öksürük nedenleri oldukça zengindir. Genel olarak nezle, grip ya da astım gibi sağlık sorunlarında kuru öksürük olması normaldir. Sinüzit, bronşit, sigara kullanımı durumlarında ise balgamlı öksürükler görülmektedir. Bunun yanı sıra öksürük nedenleri:

  • Kronik kulak sorunları,
  • Uzun süreli kullanılan tansiyon ilaçları,
  • Sigara kullanımı,
  • Kalp yetmezliği,
  • Reflü,
  • Geniz akıntısı öksürüğe yol açabilir.

Öksürüğün nasıl olduğu ve nedenlerinin tespit edilmesi oldukça önemlidir. Özellikle geceleri ortaya çıkan kuru ve balgamsız öksürüklerde viral üst solunum yolu enfeksiyonları söz konusudur. Alerjik sebeplerle de bu öksürükler yaşanabilir. Geniz akıntısı ise sinüzit sebebiyle meydana gelebilir.

Sigara İçmek Öksürüğe Neden Olur Mu?

Sigara içenlerde öksürük oldukça yaygın şekilde görülmektedir. İçilen sigara sayısındaki artış bronşlarda balgam üretilmesine yol açar. Bu gibi durumlarda öksürük her geçen gün artar ve kronik hale gelir. Bu hastalarda öksürükler oldukça ciddidir. Sigara sebebiyle yaşanan öksürükler için mutlaka bir uzmana başvurmak gerekmektedir.

Geniz Akıntısı Öksürük Yapar Mı?

Geniz akıntısı sebebiyle öksürük yaygın görülen sorunlardan biridir. Özellikle geniz akıntısı olan kişilerde sık sık boğazı temizleme ihtiyacı söz konusudur. Bu gibi durumlarda da kişi rahatsızlık duyarak sık sık öksürmeye başlar. Geniz akıntısına yol açan iltihabi durumlar boğazı tahriş eder. Bundan dolayı da özellikle geceleri ortaya çıkan öksürükler meydana gelebilir. Uzun süreli öksürüklerin en yaygın sebeplerinden biri ise geniz akıntısı olmaktadır. Çok fazla geniz akıntısı ses kısıklığına yol açabilir ya da boğaz ağrısına sebep olabilir.

Akciğer Kanseri Öksürüğe Sebep Olur mu?

Akciğer kanseri ve öksürük ilişkisi oldukça yaygındır. Öksürükler oldukça basit sebeplerle olabileceği gibi akciğer kanseri gibi daha ciddi durumlar sebebiyle de olabilir. Bundan dolayın da uzun süreli öksürme geçmişi olan kişiler vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalıdır.

Koah ve Astım Öksürüğe Neden Olur mu?

Koah öksürüğe yol açar mı sorusunun yanıtı evettir. Özellikle 3 haftadan uzun süren kronik öksürüklerde, alt solunum yolları ve KOAH sebepleri bulunmaktadır. Ateş, terleme, kilo kaybı belirtiler de öksürüğün yanında görülmektedir.

Stres Öksürüğe Yol Açar mı?

Stres sebebiyle öksürük de yaygın olarak görülmektedir. Alışkanlık öksürüğü ya da tik öksürüğü olarak ifade edilen bu durum genellikle çocuklarda ve ergenlik döneminde görülmektedir. Alışkanlık sebebiyle görülen öksürüklerde kişi bir sebep olmaksızın sık sık öksürür.

Kuru Öksürük Nedir?

Kuru öksürük; balgamın eşlik etmediği öksürükleri işaret eder. Boğazda gıcık bir his yaratan bu öksürük, ciddi hastalıkların belirtisi olmasa da genel olarak ateş, mide bulantısı, halsizlik, yorgunluk gibi belirtiler ile beraber görülür. Bu öksürüklere nezle, grip, farenjit, astım eşlik eder. Kuru öksürük uzun süre geçmezse boğazda ciddi tahrişler meydana gelebilir. Özellikle bu gibi durumlarda akciğerlerde ağrı meydana gelebilir. Şiddetli öksürük krizleri kişide baş ağrısına, baş dönmesine ya da bayılmalara sebep olabilir.

Balgamlı Öksürük Nedir?

Öksürük ile beraber balgam da üretiliyorsa bu duruma balgamlı öksürük adı verilmektedir. Balgam adı verilen sıvı ile gelen öksürükler prodüktif öksürük adını almaktadır. Genel olarak sinüzit, bronşit ya da sigara kullanan kişilerde balgamlı öksürük görülmektedir. Sigara sonucu görülen balgamlı öksürükler normal öksürükler değildir. Hem balgam hem de öksürük kronikleşmiş ise bu noktada birçok sağlık sorunu meydana gelebilir.

Alerjik Öksürük Nedir?

Öksürme; vücudun savunma mekanizmasıdır. Özellikle solunum yollarının en üstünden başlayan bu savunma hareketi birçok farklı sebeple olabilir. Öksürüğün kesilmesi için ilaç kullanmak ya da bu refleksi bastırmak oldukça yanlıştır. Alerjen duyarlılığının yol açtığı öksürüklerin sebeplerinin anlaşılması için muayene ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Öncelikle hangi maddelere karşı duyarlılık olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir. Bunun için de laboratuvar testleri uygulanmaktadır. Alerjen maddenin tanımlanmasının ardından ise öksürük krizleri azalacaktır. Gerekli durumlar medikal destek de sağlanabilir.

Öksürük Nasıl Geçer, Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürüğün geçmesi için öksürüğe yol açan sebeplerin anlaşılması gerekmektedir. Öksürüğe yol açan unsurlar viral kaynaklı enfeksiyonlar ise öncelikli olarak bu hastalıkların tedavi edilmesi gerekmektedir. Enfeksiyon tedavisinin uygulanması neticesinde öksürükler azalacaktır. Bunun yanı sıra reflü gibi sorunlar için asit giderici tedaviler uygulanabilir. Bu sayede eğer öksürük reflü kaynaklı ise hafifleyecektir. Öksürük konusunda bilinmesi gereken en önemli unsur eğer öksürük 3 haftayı geçiyorsa bu noktada mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekmektedir. Bu detayın yanı sıra özellikle bazı solunum yolu mikrobik hastalıklarında öksürükleri 8 haftaya kadar kalıcı olması normaldir. Bu gibi durumlarda bronşların rahatlaması için ilaç önerisi yapılabilir. Öksürük sebeplerinin belirlenmesi için akciğer filminin yanı sıra solunum fonksiyon testleri, sinüs filmi de çekilebilir.

Öksürük için Doktora Başvurulması Gereken Durumlar Nelerdir?

Öksürük için yapılan tedavilerde öksürüğe yol açan hastalıklar tespit edilmektedir. Bu aşamada tanıyı olabileceğinde çabuk yapmak önemlidir. Hastanın tedavi edilmesi için öncelikli olarak akciğer filmi çekilmesi ya da ilaç tedavisine başlanması gerekebilir.  Hastanın doktora başvurması gerektiği durumlar ise:

  • Öksürük 3 haftadan daha uzun sürmüş ise,
  • Öksürük yapılan tedavilere rağmen geçmiyorsa,
  • Öksürük ile beraber yüksek ateş varsa,
  • Öksürük ile beraber nefes darlığı varsa,
  • Balgamda kan varsa doktora başvurmak gerekmektedir.

Öksürüğe Ne İyi Gelir?

Öksürükten kurtulmak için altta yatan sebeplerin tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Öksürüğe yol açan unsurların tedavi edilmesi için doğru tetkiklerin yapılması önerilmektedir. Öksürüğün hafiflemesi için alınabilecek önlemlerden bazıları ise:

  • Dengeli, sağlıklı ve düzenli beslenmek oldukça önemlidir.
  • C vitaminden zengin bir beslenme diyeti benimsenmelidir.
  • Vücut direncinin korunması için düzenli egzersiz yapılmalıdır.
  • Açık havada yapılan yürüyüşler oldukça önemlidir.
  • Kirli ve tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Yorgun düşmemek için düzenli uyumak gerekmektedir.
  • Bol bol su içmek oldukça önemlidir.
  • Sigara kullanmamak özellikle sigara kaynaklı meydana gelen öksürüklerin azalmasını sağlayacaktır.

Öksürüklerin yumuşaması ve boğazı rahatlatmak için süt ve bal içilebilir. Bu noktada çok sıcak içecekler içmemek önemlidir. Süt ve bal içine karabiber de atılabilir. Günde 2 litre su içmek, öksürüklerin büyük bir kısmının geçmesini sağlayacaktır. Doktor kontrolü dışında öksürük şurubu kullanmak oldukça sakıncalıdır. Kuru öksürükler için öksürük şurupları doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmamalıdır. Öksürük kesici şuruplar, öksürüklerin kesilmesine ve balgam atılmamasına yol açabilir. Bundan dolayı da öncelikli olarak doktora danışılmalıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.