Kadınlarda Servisit Enfeksiyonu Nedir?

Kadınlarda Servisit Enfeksiyonu Nedir?

Kadınlarda görülen bir enfeksiyon olan servisit, rahim ağzı iltihaplanması olarak da adlandırılan jinekolojik bir hastalıktır. Bu hastalık enfeksiyon içerikli olduğu için tedavi süreci önem arz etmektedir.

Servisit enfeksiyonu, rahim ağzında oluşan iltihaplanma sonucunda yaraya benzer türde bir şişkinlik oluşması ile anlaşılmaktadır. Günümüzde görülme sıklığı artan bu hastalığın tedavi türlerinde de gelişmeler oluşmaktadır.

Servisit enfeksiyonunda rahim ağzında görülen yaralanma durumu gerçek bir yara olmamakla beraber bazen ilk muayenede fark edilemeyebilir. Bunun için doktorlar doğru teşhis için başka bir teste yönlendirip tedavi sürecini başlatmaktadırlar.

Servisit Enfeksiyonunda Hangi Belirtiler Görülür?

Servisit enfeksiyonu belirtileri, ayırt edici olmamakla birlikte pek çok kadınsal hastalığın belirtilerine benzer faktörler içermektedir. Servisit belirtileri genel anlamda şu şekilde görülmektedir:

  • Vajinal akıntı oluşumunun regl döngüsünün hemen ardından fark edilmesi
  • Genital bölge ve çevresinde yanma, kızarıklık, tahriş oluşması
  • Bel bölgesinde hissedilen ağrı
  • Cinsel birliktelik sürecinde ağrı ya da sancı hissedilmesi

Servisit enfeksiyonu belirtilerinde ayırt edici herhangi bir durum olmaması sebebiyle pek çok hasta tarafından fark edilmemektedir. Bu gibi durumlarda rutin jinekoloji muayenelerinin yapılması oldukça önemlidir. Belirtilere yönelik şikayet olmaması sebebiyle jinekoloji muayenesi yapılmadığı durumlarda hastalık fark edilmeyecek ve tedavi süreci başlatılamayacaktır.

Servisit enfeksiyonu, antibiyotik tedavisi ile kısa sürede iyileşmesine rağmen teşhis ve tedavi uygulanmadığı durumlarda hastalığın yol açtığı sonuçlar kısırlığa kadar gidebilmektedir. İlk sonuçları arasında kısırlık bulunmasa da ileri dönem sonuçları arasında yer almaktadır.

Servisit Enfeksiyonu Neden Olur?

Kadınlarda servisit enfeksiyonu nedenleri, pek çok fizyolojik etmenler ile ilişkilendirilmektedir. Fakat kadınsal hastalık olması ve rahim ağzı bölgesinde oluşması sebebiyle öncelik belirleyicisinin hijyen olduğu söylenebilir. Servisit enfeksiyonu nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Enfeksiyon içerikli bir hastalık olduğu için bulaşma durumu söz konusu olabilmektedir.
  • Bazı hastalıkların tedavi sürecinin tamamlanmaması bu hastalığın oluşmasına kaynaklık etmektedir.
  • Genore, klamidya, trikomonas gibi hastalıkların sonucu olarak da ortaya çıkmaktadır.

Servisit Enfeksiyonu Tedavi Şekilleri

Servisit enfeksiyonunun tedavisi, hastalığın hangi sebeple ortaya çıktığının belirlenmesinin ardından bir uzman tarafında takip edilmektedir. Enfeksiyon içerikli bir hastalık olması sebebiyle tedavi sürecinde görülen iyileşme sebebiyle antibiyotik bırakılmamalı, tedavi tamamlanmalıdır.

Bu hastalık ile ilişkili olarak farklı tedavi uygulamaları bulunmaktadır, bu uygulamalar şu şekilde açıklanabilir:

  • Koter tedavi şekli; bu hastalık ile ilgili en çok bilinen tedavi şekillerinden birisidir. Isı aracılığıyla tedavi uygulanmakta ve bazı durumlarda ağrı oluşturabilmektedir.
  • Kriyoterapi tedavi şekli; ağrı hissi oluşmadığı için daha fazla tercih edilmektedir. Kısa sürede bitirilen işlem, bir cihaz yardımıyla oluşan tahribatın dondurularak onarılmasını sağlamaktadır.
  • Lazer tedavisi; kriyoterapi yöntemi ile arasındaki fark yalnızca kullanılan cihazların farklılaşmasıdır. Aynı şekilde lazer ışınları ile tahribatın giderilmesi amaçlanmaktadır.

Bu tedavi şekillerinde rahim ağzında oluşan iltihap ve tahribat onarılırken, oluşan zararlı hücrelerin de yok edilmesi sağlanmaktadır. İşlemler kısa sürse de tedavi sürecinin tamamlanması 6 ila 8 hafta arasında değişkenlik göstermektedir.

Tedavi sürecinin sonrasında görülen akıntı ya da kanamalar konusunda tedirginlik oluşmamalı, süreç içerisindeki iyileşmenin belirtileri olarak anlaşılmalıdır.

Servisit Enfeksiyonu Önlenebilir Mi?

Servisit enfeksiyonundan korunmak, bazı önlemlerin alınması ile mümkün olmaktadır. Bu önlemler içerisinde en önemlisi, cinsel ilişki konusunda dikkatli ve ön görülü olunmasıdır. Cinsel ilişki esnasında oluşabildiği gibi enfeksiyon içeriği nedeniyle bulaşma durumu da söz konusu olmaktadır.

Servisit enfeksiyonu, belirgin belirtiler içermediği için normal olmayan vajinal akıntıların bir uzman tarafından teşhis edilmesi noktasında erken davranmak gerekmektedir. Belirtilerin olmadığı durumlarda ise yılda bir defa yapılacak olan jinekoloji muayenesi, bu ve benzeri hastalıklar için önleyici olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.