Diz Ağrısı Neden Olur?
Diz ağrıları, gün içinde en çok kullandığımız eklemlerin başında gelmektedir. Diz eklemi gün içinde birçok hareketi yapmamıza olanak sağlar: oturmak, kalkmak, yürümek vb. Bu kadar hayatımızı etkileyen bir eklemin ağrısı da ne yazık ki günlük yaşantımızı da zora sokmaktadır. Diz ağrısı her ne kadar yaşlılarda görülen bir problem gibi zannedilse de her yaştan insanda görülmektedir. Diz ağrılarında en çok görülen şikayetler: dizde ağrı, kilitlenme, hareket kısıtlığı, çıtırdama sesi ve diz çevresindeki şişlikler. Bu şikayetlerden bir ya da daha fazlasını yaşadığımızda doktora başvurulmalıdır. Diz ağrılarında doktora gitmekte geç kalırsak, dizimize daha çok hasar vermiş olabiliriz. Dizde ağrıya sebep olan birçok hasatlık vardır .
Diz Ağrısına Sebep Olan Hastalıklar?
Kireçlenme (osteoartrit) ?
Kireçlenme (osteoartrit): özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan ve dizdeki ağrıların en çok bilinen sebeplerinden biridir. Genellikle 40 yaş üstü bireylerde daha sık ortaya çıkmaktadır ve eklem kısıtlılığına yol açmaktadır. Genellikle iki dizde de aynı anda görülür. Kireçlenmesi olan hastalarda fizik tedavi, eklem içi sıvı uygulamaları, magnezyum-potasyum gibi doğal besin takviyeleri de kullanılır. Tedavi kesinlikle doktor gözetiminde yapılmaktadır.
Eklem İltihaplanması (İltihaplı romatizma)?
Eklem iltihaplanması (iltihaplı romatizma): en acı veren ve tedavisi en uzun süren eklem hastalıklarından biridir. Toplumda nadir görülen bir eklem hasatlığı çeşididir. İltihaplı romatizma da şişlik, kızarıklık ve ağrı çok hızlı bir şekilde ilerler. Tedavisinde hastalığı yavaşlatıcı romatizma ilaçları kullanılmaktadır. Yapılan ters hareketler de eklemde ağrı, şişlik e kızarıklığa sebep olabilir. Her diz ağrısı ve şişliği romatizma demek değildir.
Menüsküs yırtığı ?
Menüsküs yırtığı: menüsküs yırtığı genellikle sporcular da daha çok görülmektedir. Menüsküs yırtığı bir travma sonucunda olduysa ağrı çok şiddetlidir. Diz aniden şişebilir ve hatta kilitlenebilir. Travma geçirmeden de zaman içinde tahribe bağlı menüsküs yırtığı oluşabilir. Travma sonucu yırtılan menüsküsler de genellikle cerrahi işlem uygulanır. Zaman içinde kendiliğinden oluşan menüsküs yırtıklarında fizik tedavi ve ilaç tedavisi uygulanır.
Diz Kapağı ?
Diz kapağı (patella) çıkışları: genellikle kaza ya da ağır travmalar sonucu oluşur ve ciddi diz ağrılarına sebep olur. Dizde yapılan ani dönme hareketiyle birlikte patellanın dizin dışına doğru kaydığı hissedilir. Diz içi kanamaya bağlı olarak eklemde şişlik ve kızarıklık oluşur. Acil doktora başvurulması gereken bir durumdur.
Çapraz Bağ Yaralanmaları ?
Çapraz bağ yaralanmaları: en çok yaşanan diz yaralanmalarından biridir. En sık görüleni ön çapraz bağ yaralanmasıdır. Genellikle koşarken ya da yapılan ani hareketler de meydana gelir. Çapraz bağ yaralanmalarında genellikle bölgesel ağrılılar oluşur. Bazı durumlar da kendi kendini iyileştirmektedir ama yine de doktora başvurmakta yarar vardır.
Kıkırdak Yaralanmaları?
Kıkırdak yaralanmaları: kıkırdaklar, diz eklemimizin hareket etmesine yardımcı olan yumuşak dokulardır. Bu yumuşak dokular hasarlandığı zaman eklem yüzeyi kaygan olma özelliğini yitirir. Dizde sürtünmeye bağlı ağrı ve şişlik oluşur. Dizdeki ağrı dinlenerek azalabileceği gibi zamanla geçemeyebilir.
Aşırı Kilo Ve Dizi zorlama ?
Aşırı kilo: vücudumuza fazladan gelen bir kilo dizlerimize de fazladan yüklenen bir kilo demektir. Kilolu insanlarda, kilonun neden olduğu baskı ve zorlamayla dizdeki kıkırdak yapı zedelenir ve sonuç olarak diz ağrıları oluşur. Dizi zorlama: ısınmadan yapılan her spor aktivitesi, bilinçsizce yapılan her hareket ve zorlama dizimize, zarar verir. En sık rastlananlardan birisidir dizi zorlama. Dizde geçici ağrı ve şişlik oluşur ve sonradan kendiliğinden geçer eğer geçmezse doktora başvurmalıyız.