Candida Diyeti Nedir?
Candida, besinlerin sindirimini basitleştiren mantar çeşididir. Bağırsaklar içerisinde belli bir oranda yer alır. Eğer bu mantar, bağırsaklarda çoğalır ise, bu kimi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olur. Her yaştan, her bireyi etkileyen candida, bir mantar enfeksiyonu olarak tanımlanabilir.
Candida Diyeti Nedir?
Bu diyet; göz, bağırsak, mide, vajina gibi vücudun birçok mukozal mebranlarında bulunan candida enfeksiyonu için uygulanmaktadır. Genel tanımı ile zararlı bakteri ve mikroplarla mücadele eden, bu bakterileri yok eden mantar türü olma özelliğini taşımaktadır. Fakat candida mantarı, bireyin vücudunda aşırı bir biçimde artması, migren türü baş ağrısı başta, eklem ve kemik ağrıları, ruhsal sorunlar, egzama hatta beyin hasarı vb. ciddi sorunlara ve sağlık komplikasyonlarına sebep oluyor.
Şekerli ve karbonhidratlı gıdaların çok fazla tüketilmesi, stresli yaşam sürme, düzenli antibiyotik kullanımı, aşırı maya içeren yiyeceklerin tüketilmesi bu mantarın bireyin vücudunda artmasına sebep olan en mühim faktörler içerisinde bulunmaktadır. Kadınlarda görüldüğü gibi erkeklerde de görülebilmektedir.
Bu mantar sorunu; ağız, ayak parmakları, burun, tırnaklar, vajina gibi birçok mukozal sahayı etkilemektedir. Candida diyeti nedir? sorusunun cevabı bu şekilde olabilir. Çoğu zaman mide içerisinde gastrointestinal problemlere sebebiyet veren bu mantarın doktor bakımında teşhisi genelde basit olmamaktadır. Bu vaziyet, yanlış teşhis konulmasından ötürü tedaviyi de beraberinde getirmektedir.
Candida Diyeti Nasıl Yapılır?
Candida diyeti listesi; nişasta, şeker, tahıl ve meyvelerin tüketilmemesine dayanmaktadır. Nişasta ve şekerli besinlerin, candida mantarının büyümesine yardımcı olduğundan, bu mantar türüyle savaşmanın yollarından birisi nişasta ve şekeri bireyin yaşamından çıkarması gerekmektedir. Aynı şekilde diyet boyu alkol tüketiminden kaçınılması, diyetten istenilen neticenin alınmasını sağlıyor.
Karbonhidrat bireyin yaşamından çıkarıldığı zaman diyetten en fazla verimi almak mümkündür. Bununla beraber mantarın vücutta artmasını engellemek ve onları azaltmak adına sebzelerden de faydalanmak gerekir. Burada; lahana, kereviz soğan, sarımsak gibi vitaminli, şifa deposu olan sebze suyunu birkaç gün boyu tüketip, vücudu toksinlerden arındırmaya başlamak mümkündür. Sebze suyunun yanında gün boyu bol bol ılık su tüketilmelidir. Candida diyetinin bu ilk etabına minimum 3-4 gün boyu devam etmek sonucu olumlu hale getirecektir. Detoks etkisi yaptıran bu etap sayesinde mantarların oluşumu durdurulabilir.
Candida Diyeti Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Candida diyeti, sağlıklı besinlere odaklanması sebebiyle pek çok olumlu faydaya sahip. Diyetin içerisindeki tam tahıllı besinler; kalp sağlığı, kilo kaybı, bağırsak fonksiyonları, vücuttaki iltihapların azaltılması bakımından yarar sağlayabilmektedir. Aynı zamanda bu diyetin; kalp rahatsızlıkları, diyabet, obezite, metabolik sendromla ilişkilendirilen nişasta ve şekerli besinlerden de uzak durmayı sağlamaktadır.
Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu farelerde yapılan araştırmada, şeker tüketiminin farelerin sindirim kanalında candida büyümesini fazlalaştırdığını gösterir. Bunun yanı sıra ufak bir çalışma, sağlıklı bireylerde yüksek şeker diyeti öncesinde, sırasında ve sonrasında candida büyümesini araştırmıştır. Araştırmacıların, yüksek şeker içeren diyetin candida büyümesi adına sınırlı bir etkiye ehil olduğunu keşfetmiştir.
Diğer bir olumsuzluk diyetin sert olmasıdır. Meyvelerin çoğu, glüten, şeker, kimi etler, tohumlar, fındık, nişastalı sebze türleri, kafein, alkol türleri diyette yasaklanmıştır. Bu sebeple, bu yemek stiline uymak adına fazla çaba gerekmektedir. Candida diyeti faydaları ve zararları nelerdir? sorusu bu biçimde cevaplanabilir.