Bağırsak Parazitleri Nedir ve Bunlardan Korunma Yolları

Bağırsak Parazitleri Nedir ve Bunlardan Korunma Yolları

Bağırsak parazitlerinin ne olduğu ve bu parazitlerinin önüne geçmek için alınan önlemler bağırsaklarında problem olan kişiler tarafından en sık merak edilen konuların başında gelmektedir. Bağırsak problemleri ülkemizde en çok görülen problemler arasında yer alıyor. Kimi zaman bu problem basit bir şekilde çözülebilirken kimi zaman da bu problemlerin üstesinden gelmek sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor. Böyle durumlarda genellikle problemin altında yatan neden büyük oluyor. Bağırsak parazitlerine neden olan önemli problemlerde genellikle bağırsak paraziti bitkisel tedavisi gibi yöntemlerin işe yaramadığı biliniyor. Ciddi durumlar için genellikle cerrahi müdahale yapılması gerekiyor.

Bağırsak Paraziti İle Savaşmak İçin İlk Yöntem Doğal Yöntemler Olmalıdır

Bağırsak parazitlerinden korunmak için bağırsak paraziti ilacı kullanmadan önce kişilerin genellikle doğal yöntemleri kullanmaları önerilmektedir. Doğal yöntemler sayesinde kişiler vücutlarını ilaçların zararlı olan etkileri ile tahrip etmemiş olurlar. Doğal yöntemlerde genellikle kişiler fazla para harcamak zorunda kalmazlar. Vücut sağlıklarını korurlar. Tarifleri hazırlaması kolaydır ve çok zaman almaz. Çocuklarda dahil olmak üzere pek çok kişi tarafından güvenle tüketilebilirler. Kişiler karışımın içinde tam olarak ne olduğunu bildiklerinden güvenle karışımları tüketirler.

Doğal Yöntemlerden Faydalanmadan Önce Mutlaka Bir Doktora Danışmanız Gerekir

Bağırsak paraziti ile savaşmak için doğal yöntemlerden faydalanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Bu yöntemler doğal oldukları gerekçesi ile doktora sorulmadan kesinlikle tüketilmemelidir. Kişiler daha sağlıklı olabilmek adına bilinçsiz davranmaları sonucunda sağlıklarından olabilirler. Yalnızca doktor onay verdiği durumlarda kullanan kürlerin sağlığa faydası olacağı unutulmamalıdır.

Bağırsak Parazitinin Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak paraziti çeşitleri çok fazladır. Her bir çeşit farklı belirtilere neden olmakla birlikte ortak görülen bazı belirtiler vardır. Bu ortaklıklar hakkında bilgi sahibi olmak erken teşhis konulması adına önemlidir. Bu belirtiler arasında:

  • Göğüste ağrı hissi,
  • Yüksek vücut ısısı,
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık,
  • Dışkıda kan görülmesi,
  • Kusma isteği,
  • Dışkıda solucan bulmak bağırsak parazitlerinin neden olduğu durumlar arasında yer almaktadır.

Eğer sizde bu belirtilerden bazıları mevcut is bağırsaklarınızda parazit olabilir ya da başka sağlık problemleri ile karşı karşıya olabilirsiniz bu nedenle de vakit kayıp etmeden doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kıl Kurdu Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu belirtileri ve tedavisi nasıl yapılır diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. O halde ilk önce kıl kurdunun belirtilerinden bahsedelim. Kıl kurdu problemi olan kişilerde genellikle anüs kaşıntısı görülmektedir. Kaşıntı genellikle dişi parazitin yumurta bırakması amacı ile anüse gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kimi zaman bu durum apandiste neden olabilmektedir. Bu nedenle apandist de kıl kurdu belirtileri arasında yer alabilir. Kimi zaman kıl kurdu genital bölgede kaşıntı ve kızarıklık gibi diğer problemlere neden olabilir. Bağırsakta görülen kıl kurtlarının dışkıda yumurtalarına genellikle rastlanmamaktadır. Bu nedenle kıl kurtlarının saptanması için genellikle lam yönteminden faydalanılmaktadır.

Bağırsak Parazitlerinden Doğal Yöntemler İle Kurtulun

Bağirsak parazitleri için bitkisel tedavi şifali otlar yönteminde sıkça faydalanılmaktadır. Bu yöntemlerin ilaç tedavilerine göre sıfır yan etkileri olduğundan özellikle çocuklarda da uygulanması mümkündür. Bunun dışında bu yöntemler diğer pek çok yönteme göre daha hesaplı olmaktadır. En çok kullanılan şifalı otlar arasında zerdeçal, rezene ve soğan gelmektedir. Kimi zaman bu şifalı besinler ile kür hazırlanırken kimi zaman da bu bitkiler yemek olarak tüketilebilir. Farklı şekillerde tüketilmeleri bu besinlerin faydaları hakkında bir etkiye sebep olmadığından dileyenler dileyen şekilde tüketebilir. Fakat genellikle kür şeklide tüketilirler.

Bağırsak Kurdu Teşhisi Nasıl Konur?

Bağırsak kurdu teşhisi nasıl konur diye soruyor olabilirsiniz. Bağırsak kurdunun belirtilerine bakmak faydalı olacaktır. Bu belirtiler eğer sizde yer alıyorsa bağırsak parazitine sahip olma ihtimaliniz yüksektir. Fakat kesin teşhisi siz koyamazsınız. Mutlaka uzman bir doktor tarafından teşhis konulması gerekmektedir. Doktor sizden bazı test ve tahliller talep edecektir. Bu testler ve tahliller harfiyen yapılması gereken şekilde yapılmalıdır. Doktorlar hastalığınızı teşhis etmek adına size sorular da soracaktır. Bu sorular dışkılama sıklığınız, dışkılamada herhangi bir problem olup olmadığı ve varsa yaşadığınız problemler ile ilgili sorular olacaktır. Doğru teşhisin konulabilmesi açısından bu sorulara net ve doğru cevaplar verilmesi son derece önemlidir.

Bağırsak Kurduna Karşı Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?

Bağırsak kurdu için ilaç tedavi yöntemlerine başlamadan ve de bitkisel kürler yapmadan önce kendinize ne kadar önlem aldığınızı sormanız gerekir. Yeterli önlem almıyor iseniz, yaptığınız bütün kürler ve diğer tedavi yöntemleri boşa gidiyor demektir. Bu önlemler arasında:

  • Sık banyo ve duş yapmak,
  • Tırnakların arada kir kalmasını engelleyecek kadar kısa kesilmesi,
  • Yataktaki çarşafların sık sıcak su ile yıkanması,
  • İç çamaşırlarının günlük olarak değiştirilmesi,
  • Bulunan ortamların iyi havalandırılması yer almaktadır.

Bu önlemleri bağırsak kurdu olan ve bağırsak kurdu olmayan herkesin uygulaması gerekmektedir.

Bağırsak Kurtları Nasıl Kişiden Kişiye Bulaşır?

İnsanlar oral olarak ağız yolu ile yiyecekler vasıtası sayesinde larvaları vücutlarına almış olurlar. İnce bağırsağa geldiği zaman larva yumurtadan çıkar. Daha sonra da bağırsak duvarını geçer ve yolcuğuna başlar. Lenf yolu vasıtası ile karaciğere ve kalbe son olarak da akciğere ulaşır. Bu yol toplam 3 gün sürer. Kılcal damarlar aracılığı ile sağ kalbe geçemeyecek olduğundan önü tıkanmış olur ve kılcal damarları yırttıktan sonra alveoler boşluk adı verilen boşluğa geçer.

Bağırsak Paraziti Tedavisi Nasıl Yapılır? Hangi İlaçlar Kullanılır?

Genellikle bağırsak parazitleri için tedavi uygulanırken sadece semptomlar görülüyor ise enfeksiyonların tedavi edilmesi mantıklı olurlar. Hafif vakaların görülmesi halinde genellikle bu vakalar kendiliğinden iyileşebilir. Kimi zaman tedavilerde anti parazit ilaçların da kullanıldığı görülmüştür. Kullanımı en yaygın olan ilaçlar arasında:

  • Albendazol (Albenza),
  • Ivermektin (Stromectol)
  • Mebendazol yer almaktadır.

Bağırsak Paraziti Tedavisinde İlaç Kullanımı

Bu ilaçlar 1 ila 5 gün arasında kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde yetişkin olan kurtlar ölür. İlaçlar kullanıldığı zaman kişiler hafif ateş ve karın ağrısı gibi durumlardan rahatsız olabilirler. Hamile kadınlarda ilaç kullanımına genellikle sıcak bakılmamaktadır. Bunun sebebi fetüsün ilacın içeriğindeki maddelere hassasiyet göstererek zarara uğramasıdır. Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Doktora danışmadan hiçbir çeşit ilaç kullanılmamalıdır.

Bağırsak Paraziti Tedavisi İçin Ameliyat Olmak

Kimi durumlarda bağırsakların çıkarılması amacı ile ameliyat olmak gerekebilmektedir. Bazı durumlarda bağırsaklarda görülen kurtlar ve parazitler bağırsakları tıkayabilmektedir. Ya da safra tıkanıklığı gibi diğer problemlere neden olabilmektedir. Apandisit adı verilen hastalık da genellikle ameliyatın gerektiği durumlardır. Ameliyat kararını hasta kendi başına veremez. Öncelikle doktorun hastayı muayene etmesi ve şartların olgunlaşmış olması gerekmektedir.

Bağırsak Paraziti İçin Ameliyat Olmam Şart Mı?

Ameliyatlar genellikle risksizdir. Fakat kişilerin ameliyat sonrasında normal hayatlarına dönmeleri biraz uzun süre aldığı için insanlar genellikle ameliyata sıcak bakmamaktadır. Aynı zamanda anesteziye sıcak bakmayan kişilerin de sayısı azımsanamayacak kadar çoktur. Burada ameliyat kararı genellikle hastanın kararından çok hastalığın durumuna bağlıdır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.